A DT az erőtlen német gazdaságtól szenved

Az első negyedévben ötödére zuhant a Deutsche Telekom nettó nyeresége, de amerikai mobilrészlegének köszönhetően riválisainál erősebben tudta növelni árbevételét és az EBITDA-t. A legnagyobb európai távközlési vállalat, a német Deutsche Telekom AG (DT) az első negyedévben 2,7 százalékkal növelte árbevételét, nettó nyeresége azonban ötödére, 169 millió euróra esett, miután 148 millió euró tartalékot képzett a működésképtelennek bizonyult német műholdas autópályadíj-beszedő rendszer miatt várható büntetésre, emellett mobilrészlege gyengébben teljesített Németországban. Az EBITDA-eredmény ugyan 2,4 százalékkal emelkedett, de a nettó nyereség és az árbevétel alatta maradt a piaci várakozásoknak. A részvény árfolyama ennek ellenére 0,5 százalékkal emelkedett, de az év eleje óta így is 6 százalékot esett.

Kai-Uwe Ricke vezérigazgató a német gazdaság erőtlenségével indokolta a vártnál gyengébb eredményeket, mert a növekedés motorját jelentő T-Mobile International német ügyfelei emiatt kevesebbet használták mobilkészülékeiket.

A T-Mobile egyesült államokbeli leányvállalata ugyanakkor rekordszámú, 1,2 millió ügyfelet szerzett a három hónap alatt és 10,8 százalékkal növelte EBITDA-ját, ami döntő szerepet játszott abban, hogy javult a DT EBITDA-eredménye. Az amerikai részlegnek köszönhető az is, hogy a DT árbevétele nagyobb ütemben emelkedett, mint a fő riválisoké, a France Télécomé, a holland KPN-é és a Telecom Italiáé, amelyek nincsenek jelen a tengerentúlon, miközben őket is sújtja a vezetékes szolgáltatások bevételeinek apadása. A DT vezetékes részlege, a T-Com megszenvedte az alacsonyabb árakat kínáló riválisok megjelenését és a kapcsolási díjak kényszerű csökkentését: árbevétele 6 százalékkal, EBITDA-ja 1,2 százalékkal romlott. Az év egészében a DT továbbra is 19,2 milliárd eurós EBITDA-t vár, ezen belül a T-Mobile-nál az egy évvel korábbi 6,7 milliárdról 7,8 milliárdra, a T-Comnál 10,4 milliárdról 10,7 milliárd euróra emelkedik az érték.

Azóta történt

Előzmények