Külföldön terjeszkednek a távközlési óriások

A német Deutsche Telekom az USA-ban, a brit Vodafone Japánban hajt végre akvizíciót annak érdekében, hogy javítsák ottani érdekeltségeik piaci helyzetét. Európa legnagyobb távközlési vállalata, a német Deutsche Telekom (DT) AG 2,5 milliárd dollár készpénzért megvásárolja egyesült államokbeli mobilcége, a T-Mobile USA legnagyobb riválisa, az USA-ban piacvezető Cungular Wireless LLC kaliforniai és nevadai GSM-hálózatát. Az ügylet megvalósításának feltétele a versenyhatósági jóváhagyás mellett, hogy a Cingular végrehajtja az AT&T Wireless mobilcég korábban bejelentett akvizícióját. A lépés célja, hogy egyengesse a T-Mobile USA terjeszkedését az amerikai piacon, ahol jelenleg az ötödik legnagyobb szereplő. Arra számítanak, hogy az akvizíció nyomán előfizetőik száma az Egyesült Államokban 14,3 millióról az év végére 16 millióra gyarapszik.

A most kötött megállapodás részeként a Bellsouth Corp. és az SBC Communications Inc. tulajdonában lévő Cingular és a T-Mobile megszünteti 2001-ben létrehozott közös vállalatát, amelynek keretében a T-Mobile előfizetői Kaliforniában és Nevadában a Cingular hálózatát, míg a Cingular előfizetői New Yorkban a T-Mobile hálózatát használták. A T-Mobile ezért 200 millió dollárt kap a Cingulartól. A DT 2001 óta van jelen az amerikai piacon, amikor 35 milliárd dollárért megvásárolta a Voicestream Wireless Corp.-t, mai nevén T-Mobile USA-t. A cég azonban eddig kimaradt az észak-amerikai mobilpiacon végbemenő konszolidációból, és az elmúlt években veszteséges volt.

Az árbevétel tekintetében a világ legnagyobb mobilcége, a brit Vodafone Group Plc 2,6 milliárd font (4,7 milliárd dollár) összegű felvásárlási ajánlatot tett japán leányvállalata, a Vodafone Holdings K. K. eddig nem birtokolt 33 százaléknyi részvényére. Ez 25 százalékos felárat jelent a hétfői záróárhoz képest. A Vodafone a japán cég eredményeinek javulását várja az akvizíciótól, és ennek érdekében számos változást tervez - közölte Arun Sarin vezérigazgató. A leányvállalat az elmúlt időszakban veszített piaci részesedéséből Japánban, míg két fő riválisa, az NTT DoCoMo Inc. és a KDI Corp. előretört. Ugyancsak felvásárlási ajánlatot tettek másik japán cégük, a Vodafone K. K. nem birtokolt 15 százaléknyi részvényére. Az ügylet befejezése után egyesíteni kívánják a két céget. A brit csoport egyúttal közölte, hogy EBITDA-eredménye 13 százalékkal, árbevétele 11 százalékkal emelkedett a márciusban véget ért üzleti évben. A piac azonban ennél is jobb teljesítményt várt, így a részvény 4 százalékkal gyengült Londonban.

Forrás: Napi Gazdaság

Azóta történt

Előzmények