A céges OneDrive feltöltés közben belenyúl a dokumentumokba

Miközben az online tárhelyszolgáltatók a biztonságról és a felhasználók fájljainak sérthetetlenségéről beszélnek, egyre többen választják elsődleges backup-megoldásnak a felhőt. Mert ez normál esetben olyan online lehetőség, ahol vigyáznak a fájljaink épségére, integritására.

Kivéve, ha ezt a szolgáltatást Microsoft OneDrive for Businessnek hívják (vagy régebbi nevén SkyDrive Prónak), ugyanis a kifejezetten üzleti felhasználásra szánt felhőtárhely a feltöltés közben módosítja a dokumentumok egy részét. Seán Byrne a Myce szerzője arra lett figyelmes, hogy a frissen feltöltött fájlok a feltöltést követően azonnal visszaszinkronizálódtak, eredeti helyükön is változtatva magukat.

Az elvégzett tesztekből kiderült, hogy a képek, az egyszerű szövegfájlok, a lezárt pdf-ek és a tömörített állományok is módosítás nélkül tárolódnak a Microsoft szerverein, de a HTML-oldalak, az Excel-táblák, a PHP-fájlok, illetve a .doc(x) kiterjesztésű dokumentumok megváltoztak a feltöltéskor.

Az Office365-tel összekötött felhőtárhely a fenti fájlokat megbillogozza, ezért nem egyezik az eredeti és az online tárolt dokumentumok MD5 értéke. Ez nem túl jó hír azoknak a vállalkozásoknak, akik a redmondi cégnél tartják a fájljaikat, ugyanis a vállalati dokumentumokban senki sem szereti a harmadik fél által történő, értesítés nélküli módosítást. A fájlok utolsó módosítási idejét nem módosítja az extra kód, amit a feltöltés közben ír a dokumentumokba a OneDrive.

Ezt az otthoni felhasználóknak készült OneDrive nem produkálta, mikor megpróbáltuk megismételni a Myce tesztjét. Később az említett anyag is frissült az információval, miszerint az otthoni vásárlókat a probléma nem érinti.

Azóta történt

Előzmények