3D-s szimuláció készült a World Trade Center katasztrófájáról

Egy amerikai tudóscsoport elkészítette a World Trade Center elleni, 2001. szeptember 11-én lezajlott terrortámadás szimulációját, mellyel az épületek szerkezeti egységeinek akkori viselkedését vizsgálták meg.

A 3D-s szimulációt egy kétéves, az amerikai Nemzeti Tudományos Alap részleges támogatásával létrejött projekt keretében alkották meg a Purdue Egyetemen. A kutatás egyik célja, hogy olyan építészeti megoldásokat találjanak segítségével, melyekkel akár a hasonló katasztrófák esetében sem omlanak össze a megsérült épületek.

Az elkészült videón egy, az épületbe becsapódó repülőgépet láthatunk, végigkövethetjük a belső terekben is, s láthatjuk, milyen módon roncsolja a szerkezetet. A kutatás vezetője, Christoph Hoffmann informatikus professzor a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobb kárt a meggyulladó üzemanyag okozta, mert a robbanás és a feltámadó tűz eltávolította a legfontosabb tartóelemek tűzbiztos szigetelését. Az ütközés és a tűz oly sok kulcsfontosságú tartóelemet semmisített meg, hogy az mindenképp az épület összeomlásához kellett hogy vezessen. A Világkereskedelmi Központ tervezésekor annak idején számoltak egy lehetséges repülőgép-katasztrófával, ám az építkezés idején még a Boeing 707 számított a legnagyobb gépnek, s e jármű kevesebb üzemanyagot vitt magával, mint a 767-es, így a várható tűz sem volt olyan mértékű, mint amely 2001-ben végzetes károkat okozott. Hoffmann szerint a kísérlet legfontosabb eredménye ennek felismerése volt, s az adatok azt mutatják, hogy ha egy ilyen gép hasonló körülmények között, ám üzemanyag helyett vizet szállítva csapódott volna az épületbe, a szerkezet kibírta volna, s evakuálni lehetett volna a bennlévőket.

A kutatás eredményei és a szimuláció akkora érdeklődést váltott ki, hogy az egyetemi szerverek nem bírták a terhelést, s ezért az animációt feltették a YouTube-ra.

Azóta történt

Előzmények