Letöltés háromszáz megabittel, telefonkábelen

Az Alcatel-Lucent égisze alatt működő Bell Labs kutatói a héten egy olyan új megoldást mutattak be, amellyel a DSL-kapcsolatok sávszélessége megsokszorozható. A szakemberek 400 méteres távolságon 300 Mbps, 1 kilométeres vezetékhossz mellett 100 Mbps letöltési adatátviteli sebességet értek el.

A hagyományos csavart réz érpár adatátviteli sebességlimitjét látványosan kitoló újítások rendkívül értékesek lehetnek a távközlési vállalatok számára, hiszen a hagyományos telefonkábelek hálózata a legkiterjedtebb vezetékes infrastruktúra gyakorlatilag a világ minden országában. Mindaddig, amíg ebben van potenciál, elodázható a fejlettebb technológiák (például optika) költséges kiépítése.

A kutatók a gyorsítást három eljárás együttes alkalmazásával érték el. Ezek közül kettő bevettnek mondható: a Dynamic Spectrum Management (DSM) a vezetékek közti áthallást csökkenti, a kötegelés (bonding) pedig azt teszi lehetővé, hogy több vonalat egyetlen kábelként kezeljenek, amivel gyakorlatilag a vonalak számával arányosan többszörözhető a sávszélesség. A harmadik eljárás egy régi hálózati adatátviteli trükk, a John J. Carty által 1886-ban felfedezett „fantom mód”, mely két vonalon (azaz két érpáron) egy harmadik jel, egy harmadik csatorna átvitelére ad módot.

A kísérleti technológia bevezetésének azonban vannak korlátai – ismerik el a szakemberek. Egyrészt a kiépítéshez legalább két DSL-vonalra van szükség a végpontokon, másrészt egyelőre nincsenek a piacon olyan modemek, amelyek képesek lennének a három csatornát kezelni. Az Alcatel-Lucent mindenesetre bizakodó: úgy számolnak, hogy 2011 után megjelenhet a megoldás a piacon.

A rézkábeles infrastruktúra potenciálját javító technikákon azonban mások is dolgoznak. Például – amint arról beszámoltunk – az Ericsson több mint egy éve 500 Mbps-os adatátviteli sebességet tudott elérni hat DSL-vonal összekapcsolásával. Egy biztos: e megoldások csak akkor életképesek, ha bevezetésük költségei jóval alacsonyabbak az új generációs hálózatok kiépítésének költségeinél.

Azóta történt

Előzmények