Novemberben nőtt az aktív telefonvonalak száma

Tavaly novemberben 18 ezerrel 1,742 millióra emelkedett a vezetékes széles sávú előfizetések száma Magyarországon – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 222 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi és 205 ezerrel a 2008. év végi szintet.

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül. Az ADSL-szolgáltatásra előfizetők száma az októberihez képest minimális mértékben, 809 ezerre nőtt november végére, így a hónap végén tizenháromezerrel haladta meg a 2008. végi és tizennyolcezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben szereplő kábelszolgáltatók a kábeles piac 80-85 százalékát fedik le. A széles sávú internetre előfizető ügyfeleik száma novemberben 763 ezerről 776 ezerre nőtt. Az NHH becslései szerint így a teljes kábeles piacon az internet-előfizetések száma november végére elérte a 933 ezret.

A bekapcsolt telefonvonalak számán belül 23 ezerrel csökkent a hagyományos telefonvonalak száma, mivel azonban ennél nagyobb mértékben, 24 ezerrel nőtt a kábeltelevíziós hálózaton működő vonalak száma, összességében 3,082 millióra emelkedett novemberben a gyorsjelentésben szereplő vezetékes és kábelmodemes szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes vonalak száma. A hónap végén száz főre 30,76 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 30,75 után, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 61,59 százalékról 61,73 százalékra emelkedett.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között novemberben közel tizenegyezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 458 ezer számot hordoztak – áll az NHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények