1951. május 11.

Benyújtja szabadalmi kérelmét az ún. ferritgyűrűs tárolóra Jay Wright Forrester, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója. A digitális számítógépekben egészen a hetvenes évek közepéig, a félvezetőalapú RAM-ok megjelenéséig ezt a tetszőleges hozzáférésű memóriatípust használták. A kifejlesztésében Forrester mellett kulcsszerepe volt Vang An (An Wang) kínai-amerikai fizikusnak is.

Jay Forrester
Forrester egy 64 x 64-es ferritgyűrűs tárolóval (1954)
Picture used with the permission of The MITRE Corporation. Copyright © The MITRE Corporation. All Rights Reserved.

Azóta történt

  • 1936. május 12.

    August Dvorak és William Dealey megkapják a szabadalmat az azóta Dvorak-billentyűzetnek elnevezett egyszerűsített kiosztású eszközre. A hívei szerint a Christopher Sholes-féle QWERTY-hez képest jelentősen hatékonyabb és kevésbé fárasztó gépelést kínáló billentyűzet azonban nem terjedt el, sorsa iskolapéldává vált.

  • 1982. május 27.

    A Wang Laboratories piacra dobja a Wang Professional Computert. Az Intel 16 bites processzorával szerelt számítógépek ára modelltől függően 2700-9000 dollár volt.

  • 1968. június 4.

    Az IBM Thomas J. Watson Kutatóközpontjában dolgozó Robert Dennard villamosmérnöknek megadják a szabadalmat az ún. dinamikus, tetszőleges hozzáférésű memóriára (DRAM). Az 1966-ban kidolgozott találmány – mely egy bit információ tárolására egy egyetlen tranzisztorból és kondenzátorból álló memóriacellát használ – olcsó és nagy kapacitású memóriák gyártását tette lehetővé. A neve azért dinamikus, mert – mivel a kondenzátor idővel elveszti töltését – a DRAM-cellákat rendszeresen frissíteni kell.

  • 1918. július 14.

    A nebraskai Climaxban megszületett Jay Wright Forrester, a számítástechnika egyik úttörője. A villamosmérnöki pályát választó Forrester az MIT laboratóriumában dolgozott a 2. világháború idején, ő alapozta meg az amerikai légvédelmi rendszert, a Whirlwind analóg számítógéppől továbbfejlesztett SAGE-et. Ugyancsak ő találta fel, majd mutatta be 1949-ben az ún. ferritgyűrűs memóriát, melyet a digitális számítógépekben egészen a hetvenes évek közepéig használtak.

Előzmények

  • 1950. május 10.

    A brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban, az Alan M. Turing tervei alapján megépített Pilot ACE számítógépen lefuttatják az első programot. A Pilot ACE a világ első öt számítógépének egyike volt, s Turing kiszállása után többek között Ted Newman, Jim Wilkinson és Donald W. Davies vettek részt a gép megtervezésében és megépítésében.

  • 1956. február 28.

    Bejegyzik a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) oktató Jay Wright Forrester szabadalmát, amely az ún. ferritgyűrűs tároló vezérlési módját írja le. A digitális számítógépekben egészen a hetvenes évek közepéig, a félvezetőalapú RAM-ok megjelenéséig ezt a memóriatípust használták. A kifejlesztésében Forrester mellett kulcsszerepe volt Vang An (An Wang) kínai-amerikai fizikusnak is.