1936. május 12.

August Dvorak és William Dealey megkapják a szabadalmat az azóta Dvorak-billentyűzetnek elnevezett egyszerűsített kiosztású eszközre. A hívei szerint a Christopher Sholes-féle QWERTY-hez képest jelentősen hatékonyabb és kevésbé fárasztó gépelést kínáló billentyűzet azonban nem terjedt el, sorsa iskolapéldává vált.

Hirdetés

Dvorak

Forrás: wikipedia

Előzmények

  • 1951. május 11.

    Benyújtja szabadalmi kérelmét az ún. ferritgyűrűs tárolóra Jay Wright Forrester, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója. A digitális számítógépekben egészen a hetvenes évek közepéig, a félvezetőalapú RAM-ok megjelenéséig ezt a tetszőleges hozzáférésű memóriatípust használták. A kifejlesztésében Forrester mellett kulcsszerepe volt Vang An (An Wang) kínai-amerikai fizikusnak is.

  • 1979. május 11.

    Daniel Bricklin és Robert Frankston a West Coast számítógépes vásáron először mutatják be a VisiCalc nevű programot. A VisiCalc volt az első személyi számítógépre írott táblázatkezelő szoftver, melynek alapötlete Bricklin agyában fogalmazódott meg 1977-ben, s korai változatát a két szakember az Apple II-re írta meg.

  • 1950. május 10.

    A brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban, az Alan M. Turing tervei alapján megépített Pilot ACE számítógépen lefuttatják az első programot. A Pilot ACE a világ első öt számítógépének egyike volt, s Turing kiszállása után többek között Ted Newman, Jim Wilkinson és Donald W. Davies vettek részt a gép megtervezésében és megépítésében.