1946. február 14.

A pennsylvaniai egyetemen J. Presper Eckert és John W. Mauchly bemutatja a világ első teljesen elektronikus számítógépét, az ENIAC-ot. A szerkezet mintegy 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 170 kilowatt körül volt. Végső, 1955. október 2-ai kikapcsolásáig fő feladata ballisztikai táblázatok készítése volt.

ENIAC
Két operátor az ENIAC (részletes írásunk itt) fő vezérlőpanelje előtt

Azóta történt

  • 1919. április 9.

    Megszületett J. Presper Eckert amerikai villamosmérnök, aki a pennsylvaniai egyetemen John Mauchlyval közösen megépítette a világ első teljesen elektronikus számítógépét, az ENIAC-ot. Az 1946-ban beüzemelt szerkezet 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 150 kilowatt körül volt. Eckert és Mauchly tervezte a UNIVAC-ot is, az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomban kapható komputert.

  • 1943. április 10.

    A Pennsylvaniai Egyetemen megkezdődik a világ első teljesen elektronikus számítógépének, az ENIAC-nak (Electronic Numerical Integrator and Computer) a megépítése. A gép létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a hadsereg számára szükséges, óriási emberi erőt felemésztő ballisztikai számítások (ezt akkoriban „computereknek” hívott nők végezték) végrehajtását egyszerűbbé és gyorsabbá tegyék.

  • 1907. augusztus 30.

    Az USA Ohio államában, Cincinnati városában világra jött John William Mauchly, akinek a fejében 1943-ban megszületett az első általános célú elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC ötlete. Mauchly a forradalmian új koncepciót végül J. Presper Eckert segítségével valósította meg 1946-ban. A munka során ők ketten olyan alapvető informatikai eljárásokat dolgoztak ki, mint a tárolt program, a szubrutin vagy a programozási nyelv.

  • 1913. szeptember 13.

    Chicagóban megszületett Herman Heine Goldstine amerikai matematikus, informatikus, aki egyike volt a híres ENIAC számítógép megépítőinek. A hadsereg kutatásaihoz 1941-ben csatlakozó Goldstine igen jó viszonyt alakított ki Neumann Jánossal, s ennek köszönhető, hogy képességeit az ENIAC fejlesztése mellett a Manhattan projektben is kihasználták.

Előzmények