Vérbeli geek ajándékok Valentin-napra

Szent Bálint (az angolszász területeken Valentin)  a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje a Wikipedia szerint. Ezen a napon az angolszász kultúrákban a szerelmet ünnepelték, de a szokás világméretűvé vált.

Magyarországon a kilencvenes évektől kezdődően egyre többen ünneplik meg az angolból átvett Valentin-napot. Az ünnepnek ókori, római gyökerei is vannak, de a keresztény szokást Szent Bálint olasz püspökhöz köthetjük, aki a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált.

Hirdetés

A történet is érdekes egyébként, a legenda szerint mielőtt II. Claudius császár kivégeztette volna a püspököt, az levelet írt a börtönőr vak lányának, amit így írt alá: a Te Bálintod. Kivégezni azért kellett az egyházi vezetőt, mert boldog-boldogtalant összeadott, még a katonák is házasodhattak nála, pedig ezt az akkori törvények tiltották.

Azóta sokat változott a világ, ma már hazánkban is sokan lepik meg kedvesüket valami aprósággal, vagy mennek el vacsorázni ezen az estén. Mi néhány ajándékötletet gyűjtöttünk össze, melyeket (a következő) ünnepre javaslunk.

A forró védőital életerőt ad
A forró védőital életerőt ad

Az egyik legártatlanabb és leggyakrabban használt klisé a bögre, amit bármilyen alkalomra adhatunk, de létezik kifejezetten kockáknak készült, Bálint-napi verzió is belőle. Ez a 8 bites, hőre változó képet mutató darab például sok kalandjátékos szívét megdobogtatja majd, főleg méregerős kávéval töltve (11,99 dollár).

Ez a szintén „pixeles″ rózsa nem fog egyhamar elhervadni, bár az illata is kevésbé impresszív, mint esendő társainak. A használati értéke a nullához konvergál, de hátha valakinek már csak 8 bitnyi virág szükséges a boldogsághoz. Mindössze 9,99 dollárt kérnek érte a Thinkgeeken.

Univerzális meglepetés lehet a Space Invaders vágódeszka is, ami egyébként diófából és juharból készült. A sötétebb kockák születtek dióból, ami viszont az allergiásoknak nem szerencsés, erre fel is hívja a figyelmet a gyártó.

Dió- és mogyoró allergiásoknak ellenjavallt
Dió- és mogyoró allergiásoknak ellenjavallt

Ha az ünnepi ajándékozás célja a produktivitás fokozása, könnyedén célt érhetünk a Logitech K480 vezetéknélküli billentyűzetével. Ebben az a legjobb, hogy egyszerre három eszközhöz is képes csatlakozni, hogy éppen melyikhez használjuk, azt a csatornaválasztóval tudjuk beállítani. Így akár telefonhoz, PC-hez és a TV-hez is jó lehet egyszerre, Ékezetes betűket ne keressünk rajta. Az ára 14-15 ezer forinttól indul. Ez azonban az anyaghasználaton és az összeszerelés minőségén is látszik, ne ezzel próbáljunk designversenyt nyerni. Vagyis miért ne, csak előtte tessék megmoddolni!

Ha a fenti listából egyik sem nyerte el a tetszésedet, akkor a Nerdvalentine.tumblr oldalán érdemes még körbenézni, az ötletek között még Steve Jobs által aláírt egeret is találni, bár ez csak annak opció, akinek rengeteg pénze van.

A póló jó ajándék, főleg ha interaktív
A póló is lehet jó ajándék, főleg ha interaktív

Azóta történt

  • 1946. február 14.

    A pennsylvaniai egyetemen J. Presper Eckert és John W. Mauchly bemutatja a világ első teljesen elektronikus számítógépét, az ENIAC-ot. A szerkezet mintegy 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 170 kilowatt körül volt. Végső, 1955. október 2-ai kikapcsolásáig fő feladata ballisztikai táblázatok készítése volt.

  • 1924. február 14.

    A Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) e napon változtatott nevet, s ettől kezdve úgy hívták: International Business Machines Corporation, rövidítve: IBM. A ma a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó cég legelső elődje Herman Hollerith Tabulating Machine Co. nevű vállalkozása (1896) volt, majd 1911-ben a cég egyesült a Computing Scale Co. of America, valamint a Time Recording Co. vállalatokkal, s így született meg a CTR.

  • 1984. február 14.

    Az IBM által később, 1995-ben felvásárolt Lotus Development Corporation új irodai szoftvercsomagot dob piacra, a Symphonyt, melyet a nagy sikerű Lotus 1-2-3 utódjának szántak. A 695 dollárba kerülő, sokoldalú Symphonyt 1992-ig gyártották. A márkanevet az IBM 2007-ben élesztette újjá, amikor az elődtől teljesen független, az Openoffice.org-ra épülő ingyenes programcsomagot tett elérhetővé.