1928. február 22.

Megszületett Thomas Kurtz, aki 1963-ban a magyar származású Kemény János matematikussal közösen megalkotta a BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) programozási nyelvet, amellyel a nem szakirányon tanuló diákjaik érdeklődését remélték felkelteni egy ugyancsak általuk tervezett időosztásos számítógép programozása iránt a New Hampshire állambeli Dartmouth College-ben. Az emberközeli nyelv különféle változatai a mai napig használatosak.


Kurtz (balra) és Kemény 1983-ban közös céget alapított True BASIC néven

Azóta történt

  • 1959. április 16.

    John McCarthy – akinek a mesterséges intelligencia (MI) kifejezést is köszönhetjük – bemutatja a LISP programozási nyelvet. Ez volt az első funkcionális nyelv és egyben a Fortran után a második magas szintű programnyelv. Eredetileg rekurzív függvények absztrakt ábrázolására készült, de később az MI-kutatás preferált programozási nyelvévé vált. Módosított változatai a mai napig használatosak.

  • 1964. május 1.

    A hanoveri (USA, New Hampshire) Dartmouth College-ben a General Electric 225 nagygépen a nyelv megalkotói, Thomas Kurtz és John Kemeny (Kemény János) hajnali négy órakor elindítják az első BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code) nyelven megírt programot, mely egyben az első időmegosztású számítógépes rendszer is volt (Dartmouth Timesharing System – DTSS). Az Algol és a FORTRAN nyelvekre épülő BASIC-et a programozás tanításának megkönnyítésére fejlesztették ki.

  • 1926. május 31.

    Budapesten megszületett Kemény János matematikus, aki 1964-ben Thomas Kurtzcal együtt kifejlesztette a BASIC nyelvet és az első időosztásos számítógépes rendszert. Családjával 1940-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol Richard Feynmantól, Neumann Jánostól és Albert Einsteintől tanult. Rektorként világhírűvé tette a Dartmouthi Főiskolát. A második legismertebb amerikai magyar tudósként 1992. december 26-án hunyt el.

Előzmények