1959. április 16.

John McCarthy – akinek a mesterséges intelligencia (MI) kifejezést is köszönhetjük – bemutatja a LISP programozási nyelvet. Ez volt az első funkcionális nyelv és egyben a Fortran után a második magas szintű programnyelv. Eredetileg rekurzív függvények absztrakt ábrázolására készült, de később az MI-kutatás preferált programozási nyelvévé vált. Módosított változatai a mai napig használatosak.

Hirdetés

John McCarthy
John McCarthy a 60-as években

Azóta történt

  • 1957. április 19.

    Az IBM 1954 óta tartó tesztelései után az amerikai Westinghouse cégnél a kutatók lefuttatják az első FORTRAN-nal (IBM Mathematical Formula Translating System – az 1950-es évek eleje óta fejlesztett magas szintű programozási nyelv) megírt programot. Az akkor még „kódolóknak” nevezett programozók azt tapasztalták, hogy a compiler egyetlen apró hibát vétett.

  • 1927. szeptember 4.

    Az Egyesült Államokban, Bostonban megszületett a korai informatika egyik fontos alakja, John McCarthy. A számítástechnika fejlődéséhez számtalan eredménnyel hozzájáruló tudós legfontosabb munkája az MIT-n végzett kutatásai során az LISP programozási nyelv kidolgozása volt 1958-ban, melynek eredményeit 1960-ban közölte.

  • 1954. szeptember 20.

    Az IBM fejlesztői először fordítanak és futtatnak le sikerrel egy Fortran nyelven írt programot. Egy, a tudományos számítások elvégzésére az assemblynél egyszerűbben használható programozási nyelv kidolgozására egy évvel korábban John Backus tett javaslatot. Az irányítása alatt megalkotott nyelv – melynek neve a „The IBM Mathematical Formula Translating System” kifejezés rövidítése – volt az első széles körben használt, magas szintű programozási nyelv.

  • 1956. október 15.

    Az első compiler megjelenése előtt fél évvel kiadják a FORTRAN első használati útmutatóját. A 60 oldalas könyvecske a FORTRAN eredeti fejlesztőcsapatának (John Backus, Sheldon Best, Richard Goldberg, Lois Mitchell Haibt, Harlan Herrick, Grace Mitchell, Robert Nelson, Roy Nutt, David Sayre, Peter Sheridan, Irving Ziller) eredményeit foglalta össze.

Előzmények

  • 1991. március 21.

    Megjelenik a Larry Wall által kifejlesztett, 1987 végén közzétett általános célú programozási nyelv, a Perl 4.000-s verziója.

  • 1928. február 22.

    Megszületett Thomas Kurtz, aki 1963-ban a magyar származású Kemény János matematikussal közösen megalkotta a BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) programozási nyelvet, amellyel a nem szakirányon tanuló diákjaik érdeklődését remélték felkelteni egy ugyancsak általuk tervezett időosztásos számítógép programozása iránt a New Hampshire állambeli Dartmouth College-ben. Az emberközeli nyelv különféle változatai a mai napig használatosak.

  • 1934. február 15.

    A svájci Winterthurban megszületik Niklaus Wirth, számos programozási nyelv – többek között a Pascal – megalkotója. Neki tulajdonítják az ún. Wirth-törvényt, amely szerint a hardverek teljesítményének növekedése nem jár együtt a szoftverek gyorsulásával, mivel a programok is egyre összetettebbé válnak.

  • 1996. január 23.

    Hivatalosan is megjelent a Sun Microsystems által fejlesztett Java programozási nyelv 1.0-s verziója. Az ötletgazda James Gosling eredetileg az Oak nevet adta neki, ám amikor kiderült, hogy ez már bejegyzett név, akkor véletlenszerűen választottak egy még nem foglalt új elnevezést. (A fejlesztőcsapat a Silk mellett kardoskodott, Gosling a Lyricet szerette volna, ám ezek is védettek voltak.)