1924. november 30.

Egy nyilvános bemutató keretében állítólag ekkor küldenek először sikeresen Európából az Atlanti-óceánon át New Yorkba fényképeket rádióhullámok segítségével. A vezeték nélküli technológiával továbbított transzatlanti fotófaxok másnap megjelentek a New York Herald Tribune-ban.

rádiófax
Nagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

  • 1906. december 24.

    A hagyomány szerint Reginald A. Fessenden e napon sugározta a massachusettsi Brant Rock Stationből az Ernst. F. W. Alexanderson által épített két kW-os adóról a világ első nyilvános rádióadását, melyben a Gounod-féle O Holy Night hangzott el, illetve Lukács evangéliumából olvastak fel.

Előzmények

  • 1889. október 15.

    Elhunyt Sir Daniel Gooch angol mérnök, aki a vasútépítésben végzett kiemelkedő tevékenysége mellett a távközlés történetének is igen fontos szereplője, mivel ő volt az első sikeres transzatlanti telegráfkábel kivitelezésének főmérnöke.

  • 1956. szeptember 25.

    Üzembe helyezik a TAT-1-et (Transatlantic No. 1), a világ első transzatlanti telefonkábelét, melyet a newfounlandi Clarenville és a skóciai Oban között fektettek le. A korábbi telegráfvonalak korlátozott képességeihez képest a TAT-1 már 35 párhuzamos beszélgetést tudott közvetíteni. Az első hívás alkalmával az AT&T társaság vezetője társalgott a brit posta igazgatójával.

  • 1875. augusztus 23.

    Az angliai Barrow-in-Furnessben megszületett William Henry Eccles fizikus, a rádiós távközlés egyik úttörője. Az I. világháború után főként áramkörök tervezésével foglalkozó Eccles 1918-ban F. W. Jordannel közösen szabadalmaztatta az ún. flip-flop áramkört, ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a nap sugárzása okozhatja a rádióhullámok nappali és éjszakai terjedése közötti különbséget, és ő alkotta meg a „dióda” szót is (gör.: dia [keresztül] és odosz [út]).

  • 1866. július 27.

    Miután háromszor kudarcba fulladt a projekt, a Cyrus West Field vezette vállalkozás végre sikeresen lefekteti az első, tartósan működőképes transzatlanti távírókábelt. A 2700 kilométer hosszú Atlantic Cable az írországi Valentiát és az új-fundlandi Heart’s Contentet kötötte össze. A kábel közel száz éven át működött, és sokan ezt tekintik az információs korszak kezdetének.