Harc a lassuló Windows ellen

Slow-PCfighter

Slow-PCfighter

Rendszerigény: Microsoft Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 (32 bit / 64 bit), 512 MB RAM, 10 MB tárterület.

A telepítőfájl mindössze 4,1 MB-os, mely tény önmagában szinte már komolytalanul hat 2011-ben. A telepítés a célcsoportnak kézreálló next-next-next stílusú, másodpercekben mérhető, nem tesz fel keresztkérdéseket, és magyar nyelvű, mint a program maga is.

A folyamat végeztével azonnal megjelenik a program ablaka, ahol máris virítanak a cselekvésre ösztönző felhívások: a PC-je egészsége: ISMERETLEN felirat, valamint a Hibakeresés indítása szövegű narancs-piros atomháborús gomb. A felhasználói interfész rém egyszerű: bal oldalt egyszerű menüsor fogad (Áttekintés, Hibakeresés, Visszaállítás, Beállítások, Segédprogram), középütt az aktuális menü tartalma. Az ablakban felül találhatóak még a gyártó további termékeinek linkjei, alul pedig szervizlinkek (frissítés, statisztika, stb.).

Még mielőtt engednénk a nagy mágikus gomb csábításának, a megvásárolt kulcsunkat be is izzíthatjuk, mert a program addig trialban fut. A rutinos tesztelő előre parázik az ilyenkor kitöltendő 10 darab mezőn, de most felesleges: beírjuk a kulcsot, és kész is, egy darab adatot nem kellett megadni. Immár engedhetünk a csábításnak, kattintsunk a mágikus gombra! Azonnal indul a keresés – ezt többször nem írom le, a program iszonyatosan gyors, szabályosan fura használni olykor a mai bloatware-ek után –, és már fel is bőg a 8.9"-s netbookunk kb. 35 mm átmérőjű ventilátora, valamint őrült zavargásba kezd a 2.5"-os HDD. A detektálási folyamat gyors, egy ilyen lassú netbookon is szűk 3-4 percig tartott. Az eredmény: 897 hiba.

A hibákat egyetlen gombnyomással kb. 20 másodperc alatt javítja is.

Próbaképp a fenti varázslós hibakeresés után ismét megnyomtam a narancs-piros hibakereső gombot. Ismét jelzett 25 hibát, melyeket szintúgy javított. Harmadjára már nem lelt semmit.

A program varázsló része ebben ki is merül, szálljunk alá a bugyrokba (nem lesz sok).

A Hibakeresés menüpont alatt gyakorlatilag ugyanazt a funkciót találjuk, melyet a főoldalon a narancs-piros gombbal indíthatunk, de az egyes komponenseket kikapcsolhatjuk a keresésből. A Visszaállítás menüpont alatt a program által már megjavított hibákat lehet visszavonni, azonban egyesével nem, csak csomagonként (minden egyes hibakeresés, illetve javítás egy csomag). Ez a funkció is hibátlanul tette a dolgát.

A Beállítások menüpontban a program működését lehet testre szabni, valamint a logokat megtekinteni, vagy akár automatikus futtatást ütemezni. Itt meg kell állnunk egy szóra, ugyanis a program automatikusan elindul a Windows bootja után. Ez erősen disszonáns, mert értelemszerűen lassítja az indulást. Meglátásom szerint induljon hetente-havonta x alkalommal, de minden induláskor feleslegesen éled fel, lassítja is a gépet, bizony. Szerencsére ez egy mozdulattal kikapcsolható, és egyébként sem vészes a veszített idő, de ez elvi kérdés.

A Segédprogram menüpont elnevezése kissé téves, ugyanis nem valami extra funkcióról van szó, hanem ez alatt kapcsolhatjuk ki vagy be az egyes programokat, melyek a Windows indulásakor automatikusan elindulnak. A funkció nem egy világrengető újdonság, de hasznos, itt a helye, ha ilyen programról van szó. Különösen azért, mert elképzelhető, hogy egy kevésbé szakavatott felhasználó (aki ugye a célcsoport) magától nem tudna ilyen programot keresni, azonban ezt az opciót megtalálva már maga is el tudja dönteni, hogy kell-e neki minden induláskor azonnal a Skype, a Winamp Agent, a Live Messenger és a többiek. Részemről a lista felét kigyomláltam.

Megnyert másodpercek

Ekkor újraindítottam a netbookot, hogy bevethessem a stopperórát a „szintetikus tesztekhez”. A Slow-PCfighter feltelepítése előtt az indítás utáni 46. másodpercben jelent meg a Windows asztal az ikonokkal, valamint a tálca, de 1 perc 42 másodperc kellett ahhoz, hogy használni is lehessen a gépet. A felturbózott gépünknek ehhez rendre csak 37 másodpercre, illetve 1 perc 15 másodpercre volt szüksége. Az ismételt bootolások ugyan kismértékben eltérő eredményeket hoztak, de a gyorsulás látható.

Az operációs rendszer indulását követően érezhetően pattogósabb lett a rendszer, könnyebben teltek meg tartalommal az ablakok, kevesebbet kerregett a merevlemez. További szintetikus tesztként lássuk, hogyan rövidültek az egyes programok indulásához szükséges másodpercek (zárójelben a Slow-PCfighter telepítése előtti adat): Microsoft Word 2007 11 mp (12), Microsoft Excel 2007 9 mp (8), Paint.Net v3.5.8 7 mp (10), Winamp 5.6 16 mp (25, pedig az indító agentje ki lett véve az automatikus indításból), Windows Media Player 9 5 mp (nem változott), iTunes 10 22 mp (30), CD Burner XP 4.3.8 14 mp (16), Chrome 6 mp (8), Internet Explorer 8 25 mp (32, a lassúság oka, hogy shareware programok hat eszköztárat tettek fel). Egy 136 oldalas, csak szöveget tartalmazó PDF megnyitása 16 helyett 8 másodpercig tartott.

Nemcsak érzésre, hanem számszerűsíthetően gyorsabb lett minden, így a teszt alapján valóban hatásosnak tűnik a tuning: nemcsak a Street Racing matrica került ki a hátsó ablakba, hanem a motorháztető alatt is történtek változások.

Hogy milyen változások? A gyártó nem közöl konkrét leírást, de feltételezhető, hogy a program főképp a registryt – a Windows fastruktúrába rendezett rendszerleíró adatbázisát – javítja: például törli a régi, elavult vagy üres bejegyzéseket, megszünteti az érvénytelen fájltársításokat, nem létező megosztott dll-fájlok kapcsolását vagy a már korábban törölt programok „szemetét”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények