Harc a lassuló Windows ellen

FULL-DISKfighter

FULL-DISKfighter

Rendszerigény: Microsoft Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 (32 bit / 64 bit), 512 MB RAM, 10 MB tárterület.

Ha már az előzőekben így meggyorsítottuk a gépet, nézzük, mit tud a szoftvercég másik terméke, a FULL-DISKfighter, mely állításuk szerint lemezterületet szabadít fel. Notebookokon és netbookokon ez szintén fontos lehet, hiszen rendszerint kicsik a winchestereik, nehezen cserélhetőek, és nem lehet plusz egyet betenni, ami egy asztali gépen kézenfekvő megoldás lehet.

Hirdetés

Tesztgépünkön egy 12,3 GB-os partíción kapott helyet a Microsoft Windows XP – az előző tulajdonos szerint gyárilag ez a felosztás –, melyen 11,6 GB volt foglalt, a szabad terület egészen pontosan 647 MB-ra rúgott, míg a 160 GB-os lemez maradéka külön partícióként adattárolásra volt használva. A partíciókat persze át lehet méretezni, de ez sem egy átlagfelhasználó szakterülete.

A FULL-DISKfighter szoftverből sajnos nincs magyar nyelvű, csak angol, így a teszt ezen készült. A telepítőfájl csak 2,4MB-os (telepítve 7 MB), vagyis biztosan nem ettől lesz tele a HDD :) Telepítés után egy ugyanolyan egyszerű felépítésű felhasználói felületet kapunk, mint a Slow-PCfighternél (bal oldali menü, középütt az aktuális menü tartalma, felül programajánló, alul szervizmenü). Középütt kikerülhetetlen a nagy kék Quick Scan gomb, melyet jól kondicionált felhasználó módjára érdemes is megkattintani.

Az átvizsgálás gyors, másfél percet vett igénybe, és elsőre 3742 fájlban 1,24GB szabad területet szabadítana fel a szoftver. A törlendő fájlokat egyenként nem mutatja meg, csak fajtánként láthatjuk (logfájlok, Windows Update, stb) és fajtánként választhatunk is, hogy töröljük őket, vagy sem.

A tisztítás (cleaning) alig egy perc, és már van is plusz 1,2GB területünk. Nem omlott össze a rendszer, és simán újra is bootolt a gép.

A varázsló után a többi funkció nagy újdonságokat nem rejt, de érdemes végigzongorázni őket, mert találhat olyan „szemetet”, melyet a Quick Scan nem. A menüpontok közül az első a Find Junk Files, mely két almenüt tartalmaz: Find Junk Files in Programs, valamint a Find Junk Files by Extension.

Az előbbi a nevének megfelelően felismeri a gyakran használt szoftverek felesleges fájljait, nem is kis sikerrel: további 244 MB szabad helyet nyertünk, vagyis összesen már csaknem 1,5 GB-ot. Ez egy 12,3 GB-os partíción több mint jó, a meghajtó több mint 10%-a lett szabad (a tesztre való készülődés során Windows Update közben többször is elindította az operációs rendszer a lemezkarbantartó varázslót, mert elfogyott a szabad terület).

Azonban ekkor a szoftver lefagyott (nagy gond nem történt, újra lehetett indítani):

A menüpont másik részében a Find Junk Files by Extension funkció kiterjesztés alapján keres logokat, és hasonló, feltehetően felesleges fájlokat. Itt nincs automatikus javítás, nekünk kell tudni, mi a felesleges, és mi nem, ugyanis ez a funkció nem a kezdőknek való.

A Find Duplicate Files egész egyszerűen a merevlemezen többszörösen fellelhető fájlokat kutatja, legyen az két mp3 vagy bármi más. A Find Large Files-szal a nagyobb fájlokat (mi adhatjuk meg a méretet) cserkészhetjük be, és kézzel végezhetünk velük – persze ez a keresés akár a Windows Intézőben is lefuttatható, de a funkciónak ott a helye a programban.

A Hard Disk Organizer hangzatos neve ellenére egy töredezettségmentesítő , hasonló, mint amilyen a Windowsokban beépítve is található. Az analizálás és a töredezettségmentesítés pont olyan, mint az operációs rendszerben, azonban plusz funkció, hogy van egy gyors módja, ahol csak a fontosabb fájlokkal végzi el ezt a műveletet. A tesztgépen ez 18-20 percet vett igénybe. Időigényes feladat, különösen egy lassú, olcsó, régi merevlemez számára, de megéri, mert egy kissé gyorsítja a rendszert, különösen a nagyobb programfájlok megnyitása lett gyorsabb.

A Settingsben nyelvet válthatunk (magyar ugye nincs), vagy például a frissítéseket állíthatjuk be. A program nem indul el automatikusan a Windows indulása után, ez egy határozott piros pont.

Összefoglaló

Induláskor adott volt egy több éve használt, lassú gép, mely szinte már a használhatatlan volt. Egykori gazdája előtt szaktudás híján a bevezetőben vázolt utak állhattak (reinstall vagy rendszerkarbantartás), ő azonban nem akart ezzel időt tölteni, inkább lecserélte gépét. Pedig lehet, hogy jobban járt volna, ha tesz egy próbát...

A Slow-PCfighter nemcsak „érzésre”, hanem mérhetően csökkentette a Windows bootolásához vagy a programok indulásához, a dokumentumok betöltéséhez szükséges időt. A rendszer működése feszessé, gyorsabbá vált. A FULL-DISKfighter pedig 1,5 GB helyet szabadított fel egy kis méretű partíción.

Nézzük, mi az ára? A szoftverek darabja 7800 Ft, így összesen 15 600 Ft-ba kerülnek 3 évre – ez nem kevés pénz. Viszont dönthetünk úgy is – ez pénztárcakímélőbb megoldás –, hogy csak egyszeri karbantartást kérünk, ekkor vehetünk egy egy hónapos licencet 1800 Ft-ért. Ennyiből egy jobb fagyizóban éppen jóllakik egy „megcsináltam a géped” fagyikehellyel Steve Blood Jr.

Kalandor

A bemutatóhoz a Slow-PCfighter és FULL-DISKfighter szoftvereket azok hazai forgalmazója, a KVAZAR-Micro CEE Kft. biztosította.

Azóta történt

Előzmények