Kütyük reinkarnációja

A régebbi, lecserélt eszközök újrahasznosításának lehetőségeit vettük sorra. Újra csatasorba állhatnak, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Mi legyen a régi kütyükkel?

Karácsonykor szerencsésebb esetben elektronikai eszközök is kerülnek a fa alá, így felszabadulhat egy-egy régebbi telefon, táblagép, noteszgép vagy akár webkamera. De mit kezdjünk a levedlett kütyükkel? Mehetne az e-hulladékba is, de lehet belőle pénz, ajándék vagy egy kreatív hobbi kezdete és megvan a lehetőség arra is, hogy kis tuninggal vagy alternatív OS-szel szolgáljon tovább az eszköz.

Ami néhány éve vágyva vágyott ajándék, munkaeszköz volt, az ma már megeshet, hogy gyakorlatilag szemét. Talán felesleges ecsetelni, hogy mekkora problémát jelent világszerte az elektronikai hulladék mennyiségének növekedése. Az ilyen készülékek (áramköri lapok, modulok, tápegységek) a fél periódusos rendszert tartalmazzák, nem egy alkotóelemük mérgező, káros, ezért nem lehet őket a kommunális hulladékkal együtt kezelni, házi feldolgozásuk sem jöhet szóba. Elromlott, kiöregedett, használhatatlan masináinkat szerencsére átveszik az elektronikai áruházakban vagy a hulladékudvarokban, a hozzánk közel eső átvevőhely felderítésében sokat segíthet a lakossági hulladékudvarok adatbázisa.


[+]

Sokat segítene, ha tartós kütyüket gyártanánk, de ez nyilván magasabb árakkal járna és jelenleg sem a gyártók sem a fogyasztók rövid távú érdekeivel nem egyezik. Addig is megtehetjük viszont, hogy csak azt dobjuk ki (a megfelelő helyre!), ami már valóban tönkrement és teljes mértékben használhatatlan. Ami működik, az még használható, még ha nem is pont arra, vagy annak, amire/akinek eredetileg szánták.

Adományozás, újraértékesítés de kinek?

Ha meg szeretnénk szabadulni attól ami már nem kell, de még megy, akkor nagy eséllyel az eladás juthat eszünkbe először. Rengeteg online szolgáltatás bonyolít le használtcikk kereskedelmet, aukciót, ebben bizonyosan nincs hiány. Egy néhány éves laptop ma is értékesíthető néhány tízezer forintért, egy egymagos, kiszolgált tabletet meglehet, hogy elvisznek 5-10 ezerért és a régi telefonoknak is megvan a piaca, ezekre van is kereslet. Amennyiben korrekt, valós paramétereivel (fizikai állapot, képernyő érzékenysége, teljesítmény, akku üzemidő, stb.) hirdetjük meg a kütyüt, akkor mind az eladó mind a vevő jól járhat, persze ebből meggazdagodni nem fogunk. Érdemes tabletek, okostelefonok vagy akár PC-k esetében megemlíteni azt is, hogy mik azok az ismertebb alkalmazások, melyek még mennek rajta és melyek azok, melyekkel már nem bír az öreg hardver vagy az öregedő operációs rendszer alatt már nem támogatottak megfelelően.


[+]

Persze minden baráti körben, rokonságban akad valaki, aki borzasztóan örülne egy leharcolt eszköznek is és nem fogja zavarni, hogy hosszú percekig zötyög a merevlemez mire beindul a laptop, lehet, hogy az sem érdekli, hogy a tablet már leginkább csak elektronikus könyvek olvasására használható és csak konnektorközelben. Prédaként felajánlhatjuk a feleslegessé vált dolgainkat a Facebookon is (meglehet, hogy ez a közösségi oldal használatának egyik legnemesebb módja), de vannak olyan célzottan a rászorulókon segítő szervezetek és szolgáltatások, melyek hatékonyabban találják meg a leginkább szükségben lévőket. Ilyenek az adományboltok, a karitatív szervezetek vagy az adománykérő-felajánló weboldalak (pl. ad6kap6.hu). A témában nagyon jó linkgyűjteményt találunk a Humusz weboldalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az 1984-es Macintosh új életre kel

    Az egyik leghasznosabb irodai munkát bízták rá. Olyasmit, amivel a mai napig tökéletesen meg tud birkózni.

  • A Viber is bevezette a végponti titkosítást

    Számos újdonsággal, köztük teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik a Viber üzenetküldő alkalmazás új, 6.0-ás verziója.

  • A WISP áttörést hoz, pont mint a kristály-detektoros rádió

    Az amerikai egyetem kutatólaborjában olyan, áramforrásnak rádióhullámokat használó eszközt mutattak be, ami elsőként a fitnesz karkötők piacát reformálhatja meg.