Hirdetés

2018. június 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) R9DEON


R9DEON
(senior tag)

Szerintem a legelső amire használni fogják az a lehallgatókészülék lesz amibe nem kell aksi esetleg kombinálva mobiltelefonokkal hogy akkor is működjön a lehallgató ha kiveszik az aksit.

(#2) #81187072


#81187072
(törölt tag)

Már megint forradalom van. :-) Nem is így működik az összes proxy kártya meg sok minden más. Csak egy kis kiterjesztése az eddigieknek, hogy érzékelők is működjenek róla, ráadásul már évekkel ezelőtt jött hír a mindenütt jelenlevő rádióhullámok energiájának megcsapolásáról, mégsem terjed különösebben, bár a digitális eszközök fogyasztása folyamatosan csökken, az tény. És a fizika az fizika; normális környezetben nincs akkora térerő, hogy notebookok működjenek róla, legalábbis a számítógép mai definícója szerint, de túl sok analóg eszköz sem (mi ez a lehallgatókészülék-mánia állandóan, fiatalok?), nem is lehet minden tartományt egyszerűen, kis méretekben hasznosítani, nyilván mikrohullámokról van szó - ha meg lesz akkora, ott én nem fogok tartózkodni egészségügyi okokból. :-) Mellesleg több évtizedes rádiós múlttal, szóval tudom, mi mennyi.

[ Szerkesztve ]

(#3) Duracellm... válasza R9DEON (#1) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Nem hinném hogy folyamatos nagy távolságú átvitelre ezek alkalmasak lenének.
Kb.: másodpercenként 10 bit adat, 5-10m-re, már nagyon jó lehet. Abból 0.1-1uW-ból, amit az egyszerű antennán át fel tud venni a "semmiből".

[ Szerkesztve ]

(#4) #81187072 válasza Duracellm... (#3) üzenetére


#81187072
(törölt tag)

Nyilván az iparág korlátait nem ismerjük; számítási teljesítmény stb. - az első hitetlenkedés után úgyis utánanézek, de kétlem, hogy antennák, hatásfok terén olyan nagyot lehetne már alkotni.

[ Szerkesztve ]

(#5) gabor7th


gabor7th
(őstag)

Ez meg minden mozgás nélkül? Mert kiemelték a fitnesst.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#6) Duracellm... válasza #81187072 (#4) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Számítási teljesítmény nem kell 1-2 szenzor kiolvasásához, a benne levő cpu nevetségesen alacsony órajelen mehet: 1Mhz, 5-50uW felvett teljesítmény között ugrálva. Inkább az rádió adó ami éhesebb, 5-10mW alatt nem nagyon jön össze.

(#7) [CsuCsu] : az egyszerű(nem irányított) dipol antenna hatásfoka ettől nem fog javulni.

[ Szerkesztve ]

(#7) [CsuCsu] válasza #81187072 (#4) üzenetére


[CsuCsu]
(senior tag)

150 eve ugyanigy gondolkoztak a fizikarol, nalad sokkal nagyobb emberek ugyanugy evtizedes multtal... aztan jottek a szubatomi reszecskek. Szerintem mindig lehet nagyot alkotni technologia teruleten, de ha nem is, azt nem a prohardver forumon fogjak felismerni.

[ Szerkesztve ]

(#8) .mf


.mf
(PH! kedvence)

Nem szoktam a (sajnos elég gyakori) nyelvtani hibák miatt beírogatni, de egy kicsit sok kezd lenni belőlük. Nem ártana publikálás előtt még egyszer, nyugodtan, alaposan visszaolvasni.

>"Az amerikai egyetemen kutatólaborjában"
>"A szükséges energiát nem is napelemekkel biztosítják, hanem a bolti lopásokat érzékelő RFID technológiát"
>"Ez a WISP esetében, ami megközelítőleg egy Fitbit processzorának sebességével számol, és mozgás-, illetve hőmérséklet érzékelővel is rendelkezik azt jelenti, hogy anélkül lehet programozni, hogy"
>"Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy és mire jó mindez a gyakorlatban?"

A cikk tartalmára visszatérve:

"elsőként a fitnesz karkötők piacát reformálhatja meg [...] Viszont a technológia már ma is alkalmas arra, hogy szeizmikus mozgásokat figyelő, gondozásmentes földrengésdetektorokat, implantált jeladókat, vagy fitnesz karkötőket gyárthassunk, amelyeket soha nem kell tölteni. Ha pedig ezt a megoldást beépítik a mobilokba, azok szükség esetén vészjelzést tudnak küldeni, függetlenül az akku töltöttségi állapotától."

Szomorú, hogy a sok értelmes és hasznos felhasználási cél helyett egy ilyen konzumidióta baromság lesz az első...

(#9) [CsuCsu] válasza .mf (#8) üzenetére


[CsuCsu]
(senior tag)

"Szomorú, hogy a sok értelmes és hasznos felhasználási cél helyett egy ilyen konzumidióta baromság lesz az első..."

En mar varom a karbantartast nem igenylo trafipaxot.

(#10) apatyas válasza .mf (#8) üzenetére


apatyas
(Korrektor)

Jah. A szeizmikus jeladó nekem fura, az pont azt jelentené, hogy hatalmas távolságokat kell áthidalni, viszont a telepített eszköznek mindegy, mekkora. Simán elférne mellette a napelem is.
Fitness felhasználásnál meg: vannak automata felhúzós karórák, mechanikus is, de mintha rémlene elektromos is. Azzal is bőven meg lehet oldani a problémát. Mi a francot sugározzon menet közben egy fitness karkötő? Hány kalóriát égetett már le? Ehh ugyan már.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#11) .mf válasza apatyas (#10) üzenetére


.mf
(PH! kedvence)

A szeizmikus szenzoron egy kicsit én is csodálkozok, mert ahhoz nem kis hatótáv kéne; ellenben egy kórházban, idősek otthonában, elmegyógyintézetben nagyon hasznos lenne, ha tudná jelezni, ha baj van, és az elgrasszált illetőket is meg lehetne találni a segítségével. Vagy baba-őr. Vagy háziállat. Vagy terméken nem csak RFID-val szemben távolabbról kiolvasható azonosító, hanem az állapotában bekövetkező változást is monitorozni lehet. Stb., biztos ezernyi felhasználási területe lehetne. De hogy pont fitnesszkarkötő? Korcs világ.

(#12) #81187072 válasza [CsuCsu] (#7) üzenetére


#81187072
(törölt tag)

"150 eve ugyanigy gondolkoztak a fizikarol, nalad sokkal nagyobb emberek"
"nem a prohardver forumon fogjak felismerni."

Ez általánosságban helyes duma, egy szöveg lehetséges jelentéseit viszont nagyon is meg lehet határozni, az átlagosan tehetséges mellébeszélés átlagos tudással is felismerhető. Nem egy emléleti fejtegetést tartalmazó írásról van szó, hanem egy tudósításról.

Azzal egyetértek, hogy az új, a hasznos nem mindig látható elsőre plusz az ember saját reakciói is nehézkesek az újdonságokra (a környezet miatt ez többnyire racionális hozzáállás), de a forradalomnak és az áttörésnek a fentieken túl előzményei szoktak lenni. Jelen esetben pontosan te lepleződsz le, hogy csak a levegőbe beszélsz, mivel elég jól ismerem ezeket a területeket elektronikai és számítástechnikai oldalról is.

Összefoglalva: csupán a meglevő eszközök újabb alkalmazása a valószínű, így jogos az ellenállás a túlzásokkal szemben.

[ Szerkesztve ]

(#13) #81187072 válasza #81187072 (#12) üzenetére


#81187072
(törölt tag)

A kulcsmondat ennyi: "Az egyetemi kutatólabor bejelentése azért fontos, mert sikerült olyan sebességű kommunikációt elérni, aminek az átvitele nagyjából azonos a Bluetooth Low Energy módban működő eszközökkel."

Ezeknél a jelenlegi proxy-kártyák, smart cardok, mittomén, milyen eszközök valóban lassabbak - az a kérdés, hogy miben is állhat az áttörés (és mivel nem derül ki, jogos a topikban beinduló nyűglődés, naná, hogy pofátlanság).

Szóval: energiahatékonyabb processzor? Energiahatékonyabb kommunikáció hardveresen (adó, vevő, antenna) vagy szoftveresen (moduláció, programozástechnikai megoldások)? Az energia kinyerésnek módja (nem jut eszembe jobb szó)? (Erre lehetne tippelni, de valahogy mégsem erről van szó.) Vagy hirtelen elkezdett valaki 1-2 nanométeres procikat gyártani? :-) Erre mondtam, hogy lennének előzményei, környezete, amiben egy ilyen áttörés valószínű és elképzelhető - ezek mindegyike óriási port verne fel az adott szakmában.

De mindezek helyett már elolvashattam volna az említett WISP dokumentációját, ha van.

[ Szerkesztve ]

(#14) apatyas válasza #81187072 (#13) üzenetére


apatyas
(Korrektor)

Jobb jel-zaj aránnyal kisebb adásteljesítmény mellett is vehetőek maradnak a jelek, illetve ha ezt digi oldalról vmi speciális kódolással egészítik ki, meg volt valami ugró vivőfrekvenciás kódolás, amiről olvastam ezeréve a Rádiótechnikában. Úgy általában. Aztán, hogy ezekből mit tudnak megvalósítani egy icipici áramkörben, jó kérdés. A lánc végén, a központi vevőoldalon sztem több esély lehet fejleszteni.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#15) gyulank válasza Duracellm... (#3) üzenetére


gyulank
(PH! addikt)

Na de a nem tudom mekkora érméhez képest látszik, hogy majdnem 10 centis a dipól. :D
Az olyan 750MHz lehet. Mindenesetre elférne 5 egymás mellett, és 20 egymás alatt, meg vagy 50 egymás előtt. Ez egy köbméterben 5000, és akkor már meg is lenne az 5mW. Nem vagyok benne biztos, csak optimistán számoltam. Viszont a netem napelemes átjátszóról van, és sokszor lemerül benne az akku.
Adókarbantartás ritkábban van, viszont elvileg nem szabad megcsapolni az adókat.
És akkor itt jön szóba, hogy de ha fitneszkarkötő, akkor jelentéktelen mennyiséget vesz fel.

GA-G31M-ES2C(1.x)+E8400+4GB Windows 10 x64 /Mégmindigszar/ Ubuntu Stúdió 18.04 x64

(#16) kymera válasza [CsuCsu] (#9) üzenetére


kymera
(senior tag)

És az miért lesz jó neked / nekünk ? :)

478,754,775,939,AM2 - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.