Elhunyt a laptop egyik atyja

John Ellenby elsősorban szervező és vállalatalapító volt, akiről bizton lehet állítani, hogy IT-történelmet csinált: vállalata akkor épített hordozható számítógépet, amikor az még sci-finek számított.


John Ellenby 1941-2016

A család jelentette be, hogy életének 75. évében augusztus 17-én San Franciscóban meghalt John Ellenby, egy brit üzletember, aki kiemelkedő szerepet játszott a hordozható számítógépek, a laptopok kialakításában. A halál okáról nem kívántak nyilatkozni.

Ellenby az 1980-as évek elején alapította meg saját vállalkozását, a Grid Systemset Kaliforniában, és a csapatában dolgozott a nála sokkal ismertebb William Moggridge, akit az informatikatörténet az első laptop tervezőjeként tart számon.

Alapítóként és cégvezetőként azonban Ellenby is része volt annak a forradalmi újításnak, mely a hordozható számítógépek, a laptopok kialakításához vezetett. Vállalkozása Moggridge vezetésével 1979-ben kezdett neki annak a fejlesztésnek, melynek következményeképp 1982-ben piacra dobták az egyik első „clamshell” laptopot, a Compasst, mely a szakértők egybehangzó véleménye szerint messze megelőzte korát. E számítógép elsődleges piaca akkor még nem az átlagfogyasztó volt, hanem a kinyitható, lezárható kijelzővel rendelkező „táskát” elsősorban nagyvállalatok, kormányzati ügynökségek használták, sőt az űrkutatásban is megtalálta a helyét: az akkoriban induló űrrepülőgépes küldetések résztvevői is ezzel indultak a missziókra.

A korabeli viszonyok között nagy tárolókapacitással, jelentős méretű memóriával rendelkező eszköz nem volt olcsó: akkor több mint nyolcezer dollárért adták (mai áron ez kb. 20 ezer dollár, azaz nagyjából 5,3 millió forint), így érthető, hogy nem a magánszemélyek vásárolták ezt a gépet – inkább afféle James Bond-kütyünek számított. A sikeréhez a minősége mellett az is hozzájárult, hogy az akkori elnök, Ronald Reagan nemzetbiztonsági tanácsadója, John Poindexter tábornok hobbiszinten „kocka” volt, így erősen pártolta az informatikai eszközök és megoldások alkalmazását – neki köszönhető, hogy ebben a korai időszakban a Fehér Házban már elektronikus levelezési rendszert alakítottak ki. A Compass legendáját tovább erősítette, hogy az 1986. január 28-án felrobbant Challenger űrrepülőgépen is volt egy ilyen készülék, melyet a robbanás után működőképes állapotban találtak meg.

Ellenby egyébként egy legendás vállalatnál szerzett tapasztalatokat, az informatika 20. századi irányát meghatározó Xeroxnál, melyet 1979-ben hagyott el, hogy saját vállalkozást alapítson. A Gridet 1988-ban adta el a Tandy Corporationnek, ezek után az Agilis nevű új vállalkozásával tabletszerű kéziszámítógépek gyártásába vágott bele, illetve fiával úttörő munkát végeztek a navigációs technológia, valamint az AR-alkalmazások terén.

Azóta történt

Előzmények