OpenOffice: kiléphet az árnyékból?

Írásban rádióztak a fórumosok

Nagy érdeklődés, számos szakmai kérdés kísérte a radiocafé technoMÁNIA műsora és az IT.news együttműködésének jegyében létrejött rádiós vitaestet, ahol ezen a héten a Microsoft Office-ról és a Sun ingyenes OpenOffice irodai szoftveréről vitáztak a stúdióba meghívott szakértők. Mint arról beszámoltunk, a nyílt forráskódú program legújabb, 2.0-s magyar nyelvű változata október végén jelent meg, de ingyenessége és teljesen megegyező funkciói ellenére kérdéses, hogy ki tud-e lépni a szinte szabványként használt Microsoft programcsomag árnyékából. Az adás előtt arra kértük Olvasóinkat, hogy a fórumon keresztül kapcsolódjanak be az adás szerkesztésébe, és kérdéseikkel tegyék interaktívvá a szakértők és a műsorvezetők vitáját. Legnagyobb örömünkre a kérésnek nagyon sokan tettek eleget, így a műsor topikja hamar a leglátogattabbak közé került fórumunkon – a színvonalas vita még ma, napokkal az adás után is tart, és gyanítható, hogy még fog is tartani egy darabig.

Nem titok: a pozitív fogadtatás megerősítette eddigi elhatározásunkat, hogy ezt az újfajta, médiumokon átívelő műsorformát rendszeressé tegyük, így a jövőben is gyakran lesz lehetőség, hogy egy-egy téma kapcsán az IT.news olvasói is tevékenyen hozzájáruljanak az élő rádióműsor alakításához.

Az eheti vendégek a Microsoft részéről Moldova György – aki az interaktivitást maximálisan komolyan véve fórumunkban is megjelent –, valamint az OpenOffice-t képviselve Noll János, az FSF Alapítvány egyik alapítója voltak. A témából fakadóan a szakemberek sok olyan kérdést kaptak, amelyek hallgatói oldalról is mélyebb technikai felkészültséget igányeltek, így egy élő rádióműsorban való megvitatásra – már csak a rendelkezésre álló időkeret szűkössége miatt is – kevésbé voltak alkalmasak. Míg ezek megválaszolása jórészt a fórumban történt meg, az adásidő legnagyobb részében mindkét meghívott igyekezett kidomborítani a képviselt termék előnyös oldalait – ugyanakkor nem tértek ki az egyenes kérdések elől, sőt, az önkritikát sem nélkülözték adott esetben.

A következőkben az elhangzott stúdióbeszélgetést olvashatják írásos formában – és ne feledjék, hogy miként a korábbi adások esetében, a www.technomania.hu weboldalról a mostani műsor is letölthető mp3-formátumban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények