És mégis mozog a Solaris

Megjelenése, január 31-e óta több mint hárommillióan kértek licencet a Sun Microsystems Solaris 10 operációs rendszerére, amit a vállalat a nyílt forráskódú stratégia sikereként értékel. Az internetről ingyenesen – csupán regisztráció ellenében – letölthető rendszer használóinak köre hetente mintegy 80 000-rel bővül. „Még mi sem várunk ilyen népszerűséget” – közölte az esemény kapcsán kiadott sajtóközleményben John Loicacono szoftverekért felelős vezető alelnök.

A Sunnál csak a világ legfejlettebb operációs rendszereként emlegetett, több hardverplatformon is futtatható Solaris 10 eddig 46 teljesítményrekordot ért el, független fejlesztők pedig több mint 1500 alkalmazást írtak hozzá.

A Solaris forráskódja és a Sun által közkinccsé tett szabadalmak egyaránt az ún. Common Development and Distribution License (CDDL, közös fejlesztési és terjesztési licenc) szerint használhatók fel. Ennek értelmében a forráskód esetleges módosításait a közösségre kell ruháznia a fejlesztőknek, míg a kód változtatás nélkül bármilyen kereskedelmi termékben felhasználható.

Azóta történt

Előzmények