Bemutató: Nero Video Premium HD

Kulcskockák és extrák

Az idővonalon az időkurzor az egyetlen mozgatható elem, nincsenek csúszkák, melyekkel például szakaszokat lehetne kijelölni, e helyett kulcskockákkal (keyframe) lehet az egyes paraméterek időbeli változását „programozni”. Ehhez az elemek tulajdonságainál be kell jelölni a – magyar felületen hibásan „Kulcskeretek használata”-ként fordított – „Use key frames” opciót, majd a kulcskockákat el kell helyezni a megfelelő elem sávjában ott, ahol változtatni akarunk az értékeken. Így lehet például módosítani időben az aláfestő zene hangerejét, vagy egy képi elem pozícióját, nagyságát, átlátszóságát. A kulcskockák közti átmenet mikéntjét háromféle interpolációs szabály (Bézier-görbe, lineáris és átmenet nélküli) közül választhatjuk ki.

A szerkesztő gyári sablonokkal támogatja a kép-a-képben (PiP) funkciót, ami ebben a kategóriában nem mondható hétköznapinak. Sablonokból a prémium csomagba 68 található, ezek segítségével egy fix háttérképre lehet többféle átmenettel 1-4 felvételt rákeverni. Az effekt az idővonal felett található Nero PiP ikonra kattintva szúrható be: itt lehet kiválasztani, hogy hány videót akarunk egy képre keverni, milyen képosztással és képátmenetekkel. Beállítható a PiP-montázs hossza is, de ezt később a munkaterületen tetszés szerint módosíthatjuk. A szoftver ez után a videósávokban üres dobozokkal jelöli az effekthez szükséges videók helyét, ezekre kell ráhúzni a felvételeket. A második tesztvideónkban (lásd lejjebb) egy- és háromablakos PiP-megoldások láthatók, ezeket a sablonokkal készítettük.

Leginkább családi videók készítéséhez lehet hasznos, hogy a program 40 animált témát is tartalmaz, melyekkel keretet lehet adni a megszerkesztett diavetítésnek vagy videónak. Ezek egy címet megjelenítő nyitó- és egy stáblistaszerű szöveget görgető záróanimációból állnak, és alapértelmezés szerint egy kísérőzene is tartozik hozzájuk. A cikk első oldalán, a MediaHub leírásába beágyazott videó egy ilyet mutat be a szebbek közül.

A Vision Xtra egyedi funkciója, hogy képes a televízióból felvett felvételekben felismerni a hirdetéseket (Ad spotter) és kivágni azokat, valamint jelenetfelismerést is tud végezni: ennek akkor láthatjuk hasznát, ha például fejezetekre osztott DVD-t akarunk készíteni.

Az elkészült videókat számos HD- és SD-formátumba el lehet menteni (AVI, WMV, FLV, MPEG-1, MPEG-2, MP4, AVC és AVCHD), és az Exportálás menüben lehetőség van arra is, hogy a felvételeket közvetlenül feltöltsük valamelyik videómegosztóra, egy videokamerára vagy elküldjük e-mailben. A szoftver az AVC formátum kódolásakor ki tudja használni az NVIDIA grafikus processzorok számítási kapacitását, ha található kompatibilis videokártya a gépben.

Mennyibe kerül?

A Nero Video Premium HD ajánlott végfelhasználói ára 16 900 forint, ami az otthoni felhasználóknak szánt videószerkesztő szoftverek mezőnyében az alsó árkategóriába esik, miközben a szoftver tudása messze nem belépő szintű. Ez a Nero legteljesebb videószerkesztő csomagja, amelyben az extrákkal kiegészített Vision Xtra mellett egy Blu-ray lemezek írását is támogató optikailemez-író szoftver és egy Blu-ray lejátszásra is bevethető médialejátszó program is található.

A bemutatóhoz a Nero Video Premium HD csomagot annak hazai forgalmazója, a KVAZAR-Micro CEE Kft. biztosította.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Azóta történt

  • Bemutató: LG szkenner-egér

    Kipróbáltuk, hogy mit tud az egereket a kéziszkennerekkel vegyítő LSM-100-as eszköz.

Előzmények