Bemutató: Nero Video Premium HD

Vágás HD-ben

Ma már a leghétköznapibb eszközökkel is tudunk mozgóképet rögzíteni. Az egykor e területen kizárólagosságot élvező videokamerák mellett – többek között – a digitális fényképezőgépek, médialejátszók, mobiltelefonok és tabletek is képesek videót felvenni. E változásnak köszönhetően a fogyasztók által készített felvételek mennyisége masszív nagyságrendekkel nőtt az elmúlt években, évtizedben.

Hirdetés

E trendre válaszul számos olyan szoftver jelent és jelenik meg a piacon, amely a hétköznapi ember igényeihez, szerény szaktudásához és türelméhez igazodva ad lehetőséget a felvételek vágására, szerkesztésére. Az egyik egyszerű, de ingyenessége miatt népszerű program a régebbi Windowsokban alapértelmezés szerint elérhető, a Windows 7-hez pedig külön csomagban letölthető Windows (Live) Movie Maker. Akik ennek szűk mozgásterénél többre vágynak, mind szolgáltatás, mind ár alapján széles palettáról válogathatnak. Mi most a KVAZAR-Micro jóvoltából egy olyan videószerkesztőt próbáltunk ki, mely az ígért tudásához képest baráti árával tűnik ki a mezőnyből.

A Nero AG ugyan CD/DVD-író szoftverével vált ismertté, de az abból kinövő, egyre terebélyesebb multimédiás szoftvercsomagjához évek óta fejleszt egy videószerkesztő alkalmazást is Vision néven. Ennek legújabb kiadása az önállóan is megvásárolható Nero Vision Xtra, melynek kiegészítőkkel felturbózott verzióját, a Nero Video Premium HD-t kaptuk meg a hazai disztribútortól. Ez a csomag két fő alkalmazást tartalmaz, ha nem számítjuk ide a Nero Control Centert, mely a német szoftvervállalat termékeinek licenceit tartja nyilván, illetve a frissítésekért felel: az egyik maga a Nero Vision Xtra 10, a másik pedig a MediaHub 10 médialejátszó szoftver.

Rendszerkövetelmények
  • Windows XP SP3 (32 vagy 64 bit*) vagy újabb
  • 2 GHz-es processzor
  • 512 MB (XP) vagy 1 GB (Vista és 7) memória
  • HD-videók szerkesztéséhez 2 GB memória
* a Nero Video Premium HD 32 bites módban fut

A csomag a telepítőlemezen is sok helyet foglal – több mint 2 GB-ot –, nem is lepődtünk meg azon, hogy újraindítással együtt jó 15 percig tartott a teljes installálás a korszerűnek jóindulattal sem mondható, Athlon 64 X2 processzorral, 2 GB memóriával és merevlemezzel szerelt tesztgépen. A telepített alkalmazás masszív 1,8 GB-ot hasít ki magának a Program Files mappában, ami egy-egy hasonló tudású konkurens megoldás – például Sony Vegas Movie Studio HD: 400 MB – sokszorosa. A telepítés nyelve az operációs rendszer nyelvi beállításához idomul: magyar nyelvű Windowsra a magyar nyelvű változat kerül fel. (A magyarítás jó néhány zavaró félrefordítást tartalmaz – ilyen például a képkocka jelentésű frame szó helyén álló „keret” –, remélhetőleg ezeket korrigálják a következő kiadásokban.)


Katt a telepítés menetét bemutató galériához!

Egy fizetős szoftver esetében rossz pont, ha különféle adware-eket akar felerőszakolni a rendszerre: a Nero Video Premium HD a telepítés közben az Ask.com böngészőeszköztárát kínálja fel, de legalább kérdez a telepítés előtt.

MediaHub

A Nero MediaHub kissé tolakodó jellemzője, hogy kérdés nélkül bizonyos médiaformátumok alapértelmezett lejátszójává/megjelenítőjévé nyilvánítja magát, igaz, a tesztrendszeren csak a képek és videók megjelenítését vette át, az mp3-fájlok hozzárendelését érintetlenül hagyta. Ettől eltekintve azonban a szoftver egyáltalán nem tolakodó: első indításnál például csak a Windows Dokumentumok mappájában található médiakönyvtárakat futja át, a további, médiafájlokat tartalmazó könyvtárakhoz manuálisan kell elvezetni – már ha akarjuk médiatárként használni.


MediaHub 10 galéria

A prémium csomagban a MediaHub teljes verziója található, amely – szemben a legkisebb Essentials pakkhoz járó, korlátozottabb tudású kiadással – támogatja a számítógépen a Blu-ray filmek lejátszását is. Valószínűleg e képessége miatt mellékeli a Nero a Blu-ray videók készítését is támogató videószerkesztőhöz. A szoftver ezen felül képes digitális kamerákról közvetlenül importálni felvételeket, beleértve az AVCHD-formátumba rögzítő videokamerákat is.

Egyszerű képmanipulálásra is alkalmas: a fotószerkesztés (Szerkesztés) menüben lehet a képkivágást módosítani, a vörösszem-hatást csökkenteni és 90 fokban elforgatni a fotókat. Ugyancsak elérhető itt néhány egyéb beállítás (expozíció, színbeállítások, automatikus „feljavítás”), valamint 8 effekt is.

A legkidolgozottabb funkció azonban az, hogy a kiválasztott képekből és videókból képes filmként lejátszható diavetítéseket (slide show) készíteni. Ezekhez jó néhány, különféle alkalomhoz – utazás, családi ünnep, sportesemény stb. – gyártott, animált témát lehet választani. A témák testre szabására csak a legalapvetőbb jellemzők esetében van mód: megadható a vetítés főcímeként, illetve „stáblistájában” megjelenő szöveg; beállítható a képek váltakozásának gyakorisága és a témához társított zene hangereje. Ha ennél többet akarunk, a haladó szerkesztés (a szoftverben: Különleges szerkesztés) gombra kell kattintani, ekkor a slide show a jóval nagyobb mozgásteret biztosító Vision Xtra videószerkesztőben nyílik meg.

Az elkészült diavetítést közvetlenül ki lehet írni optikai lemezre, videófájlként el lehet menteni a merevlemezre vagy meg lehet osztani közösségi oldalakon, melyek közül a cég saját szájtja, a My Nero, a YouTube, a Flickr és a Facebook választható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Azóta történt

  • Bemutató: LG szkenner-egér

    Kipróbáltuk, hogy mit tud az egereket a kéziszkennerekkel vegyítő LSM-100-as eszköz.

Előzmények