Nero PhotoShow Deluxe 4.5: Kép-es rá!

Képkezelés egyszerűen

Örökítse meg bár a legszebb emléket is, mit ér a digitális fénykép egy mappában, ahol sohasem nézzük meg? Szomorú nagymamák, kíváncsi kollégák, türelmetlen rokonok hada várta ezt a szoftvert, amivel akár egy számítástechnikában járatlan felhasználó is zenés, érdekes, ízléses, mégis egyszerűen kezelhető formátumúra („anyuka, beteszi lemezt és megnézi”) gyúrhatja a legszebb képeit. Mindemellett a program segít a képek rendszerezésében, szerkesztésében és internetre való feltöltésében is.

A Nero PhotoShow a cél(csoport)hoz rendeli az eszközt is: nem a hagyományos workarea&menu (munkatér és menü) kialakítást követi, hanem a napjainkban divatos, elsősorban a laikusoknak szóló rajzos, „mindent a kirakatba” funkcióorientált felület mellett tette le a voksát.

Telepítés

Hirdetés

A telepítő a Nero szoftvereinél manapság sztenderd szálcsiszolt alumíniumra hajazó háttérrel köszönt ránk, majd a program nyelvét választhatjuk ki – azonban a magyar sajnos nem szerepel a felkínált listában. Ezt követően ki kell választanunk a későbbiekben tárolandó fotók helyét (Dokumentumok/Képeim vagy egyéb), majd a regisztrációs kulcs beírása után a program pillanatok alatt települ. Homlokráncolásra ad okot, hogy az installálás végén a Yahoo webes toolbarja is fel szeretne kerülni a gépünkre, de szerencsére a telepítése nélkül is működőképes a PhotoShow.

PhotoShow Deluxe 4.5

A szoftver 3 fő területre koncentrál, melyet viszonylag logikus elrendezéssel is prezentál: Manage, Make és Share (vagyis képek/videók rendszerezése-szerkesztése, feldolgozása és megosztása).


Egyszerűbb nem is lehetne

A szoftver egy 800x600pixeles ablakban tárul elénk, amely érthetetlen módon nem méretezhető sem itt, sem később. Van ugyan lehetőség teljes képernyős módra is, de a felbontása ott is 800x600-as. A 19"-os TFT-k korában sajnos egy hatalmas fekete pontot ki kell osztani ezért.

Manage (képek/videók rendszerezése és szerkesztése)

A szoftver kétféleképpen képes hozzájutni fotóinkhoz és videóinkhoz: egyrészt importálhatjuk őket, és ekkor az eredeti meghagyásával másolatot hoz létre a fájlokról/mappákról, vagy pedig „figyelt” (indexelt) mappákat adhatunk meg a winchesterünkön, melyekben folyamatosan keresi a képeket.

A már nyilvántartásba vett képek rendszerezése két módon történhet: gyorsnézeteket (Quick views) hozhatunk létre, melyben listázhatunk időpontok, tagek (megadható kulcsszavak személyek vagy helyszínek szerint), tetszésindex, kollekciók és legutóbbi látogatottság szerint is, vagy könyvtárszerkezet szerint listázhatunk, mint a Windows Intézőben. Utóbbi egyértelmű dolog, így a Quick views funkcióit vesszük górcső alá.

Az Entire Collection menüpont alatt látható minden importált vagy figyelt képeket tartalmazó mappa, míg a My PhotoShowsban (saját fotóbemutató) az általunk elkészített fotó-összeállítások találhatók. A Received PhotoShows (fogadott fotóbemutató) menüpontban a mások által elkészített összeállítások vannak, melyeket webes tárhelyről kértünk le vagy e-mailben kaptunk.

A Recent (legutóbbi) nem szorul magyarázatra, a legutóbb megnyitott mappákat és fotókat listázza ki. A Calendarban (naptár) a fotók fájladataiból vagy EXIF-információiból kiolvasott időpont szerint tekinthetjük meg a képeket évi és havi mappákba összeállítva. A People&Places (emberek és helyek) menüpontban a mostanában divatos tagekkel (kulcsaszavak, jelölőszavak) jelölhetjük meg a fotókat (akár többel is), melyek alapján gyorsan megtalálhatjuk a nagymamánál vagy a nyaralásunkkor készült képeket, ha például az időpontot már elfelejtettük. A Favorites (kedvencek) menüpontban megtalálhatunk minden fotót, melyet e-mailben elküldtünk, kinyomtattunk, ötcsillagosnak jelöltünk vagy csak egyszerűen kedvencnek minősítettünk.

A szoftverben kiválóan működnek a helyi menük: ha egy mappára visszük az egérmutatót, akkor a megnyithatjuk azt, a tartalmát diavetítésként megtekinthetjük, megoszthatjuk a PhotoShow Circle nevű szolgáltatással vagy törölhetjük is. Egy fotót kijelölhetünk szerkesztésre, forgathatjuk (ez szerintem nagyon hasznos), megadhatjuk a „tetszésindexet” – csillagokban, egytől ötig –, a kedvencekhez adhatjuk vagy törölhetjük.

A próbaképp betöltött 10 000 darab (igen, tízezer) kép sem feküdte meg a Nero PhotoShow gyomrát: kellett neki ugyan 15 perc a feldolgozáshoz, viszont aztán az addigi sebességgel folytatódhatott a munka. Más képrendszerezők ekkora mennyiségnél általában padlót fognak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Előzmények

  • Nero 7 Premium Reloaded

    A német Nero szoftvercsomagjába a jól ismert Burning ROM mellett vagy kéttucatnyi egyéb alkalmazást is belegyömöszöltek.