Hogyan lett egyik pillanatról a másikra menő cég a Microsoft?

Windows 10, a bejelentés

A múlt hét szerdai Windows 10 bejelentés egy újabb fontos mérföldkő a cég és az informatika világában egyaránt. Nem csak azért, mert miután megbukott a polgári Google Glass, Alex Kipman bemutatta a Microsoft HoloLenst, ami egy kiterjesztett-valóság szemüveg, teljesen önálló, sem telefon, sem PC nem kell hozzá. de még csak nem is csak azért, mert az elmúlt években fogyott annyi anyag a Surface asztalokból, hogy fel lehessen csavarozni azokat a falra. Különben is, mióta így van, Surface Hubnak hívják.

A szemléletváltás rég megtörtént. Satya Nadella annyit tett, hogy erős, lendületes prezentációkat és motivációs beszédeket tartott, illetve bebizonyította a redmondiaknak, hogy ha nem egymás fúrásával vannak elfoglalva, akkor munkájukban is képesek kiemelkedőt nyújtani (és persze felfuttatta a cloud üzletágat). Kellett persze Ballmer hátrébb lépése, és kellett az a rengeteg kudarc, amit megéltek az alkalmazottak az utóbbi pár évben. Bizonyítási vágyuk és Nadella lelkesítő monológjai, az, hogy egyre komolyabban veszik a felhasználói visszajelzéseket.

Windows 10 mindenre!
Windows 10 mindenre!

Álljon példaként az Insider Program, aminek a keretében (de valójában regisztráció nélkül letölthetők a tesztcélokat szolgáló képfájlok) egy emulált rendszeren már tavaly ki lehetett próbálni a valamikor idén év végére tervezett megjelenésű Windows 10-et. Ez bejött annó a Windows 7 esetében is, 8 millió bétatesztelővel a közönség és a szakma elismerését is elnyerte. A munka minőségét jelzi, hogy az egyik, tesztcélokra rendszeresen használt számítógépen október óta Windows 10 fut, a legújabb frissítéseket is telepítve mindössze kétszer fagyott, omlott össze a rendszer. Általános használatra ettől még nem javasoljuk, arra jelenlegi formájában alkalmatlan.

A Microsoft legújabb operációs rendszere a többségnek a megjelenéskor ingyenes lesz. A Windows 7, 8 és 8.1-ről, illetve Windows Phone 8.1-ről érkezők a megjelenés után egy évig válthatnak majd. Az árakról amúgy hallgat a vállalat. Nem véletlenül: a Windows egy szolgáltatásként él Nadella fejében. Az irodai programcsomagjukkal már megtörtént. Most az operációs rendszer jön.A Windows 10-nek mégis lesz hagyományos értelemben vett ára, csak még nem tudni, mennyi.

A kikapcsoló gomb mellett lehet teljesképernyősre állítani a start menüt
A kikapcsoló gomb mellett lehet teljesképernyősre állítani a start menüt [+]

Szerdán világossá tette a Microsoft: a céljuk az, hogy ne csak használjuk, szeressük is a Windowst. Az új rendszer fejlesztései ebbe az irányba haladnak. Most jött el az ideje az univerzális alkalmazásoknak is. Bár még mindig kicsi szelet jut (2,8 százalék) a Microsoftnak a telefonos tortából, de a Nokia 1520-on demózott teljesértékű Word 2016 egészen meggyőző volt.

Ahogy a két motorral hajtott Spartan böngésző, ami úgy tűnik nem az Internet Explorer helyett, hanem alternatívaként jelenik majd meg. Ez szerdán még nem volt bemutatható állapotban, azonban a pénteken érkezett, a bemutatón is látott frissítéseket tartalmazó új bétaverzió olyan IE-t tartalmaz, amibe beépítették a Spartan eddigi tudását, hogy némi visszajelzést kaphasson a cég. Ennek megkönnyítésére egyébként egy kis vigyorgó fejet rajzoltak az ablak jobb felső sarkába, amelyikre kattintva lehet visszajelezni, hogy helyesen, vagy helytelenül jelentek meg a vizuális elemek az éppen megtekintett oldalon. Illetve ezzel lehet váltani kompatibilis és normál nézet között.

Egy rendszer mind felett

A Microsoft megteheti, hogy kijelenti: „mindenre Windows 10-et!” Mert ezután bemutatnak egy holoszemüveget. Meg egy uszkve Kinecttel egybeépített érintőképernyős TV-t, miközben a telefonon, a táblán, a PC-n is ez fut. Ha nem is sikoltozós, egymást taposós éljenzés kezdődött, de a kijelentésre, hogy a szemüveget a jelenlévők ki is próbálhatják, érkezett néhány elismerő füttyszó.

Tudni lehetett előre, hogy a helyszínen lesznek többen is, akik az Xbox üzletágon dolgoznak. Az sem volt titok, hogy ezzel kapcsolatban is készültek meglepetéssel. Az első volt a témában az Xbox alkalmazás, ami alapfelszerelése lesz a 10-es rendszernek. Ezzel nem csak a közösségi funkciókat, de a teljes funkcionalitást élvezhetjük majd, olyan mélységig, hogy az Xbox képes lesz Windows 10-es eszközeinkre küldeni az aktuális játék képét, hogy akkor se kelljen abbahagyni, ha a konzolra kötött televízió valaki másnak kell hirtelen. Vagy lokális multiplayer játékok esetén. Az Xbox tehát erősen integrálódik a Windows 10 stratégiába.

Az esemény hangulata szokatlan, de bíztató volt. Nadella mindig lendületesen lép fel, de akár Myerson, akár Kipman előadását vizsgáljuk, ugyanazt látni: az elért eredményeket lelkesen prezentáló alkalmazottak szemében ott ég a tűz, amit utoljára a Kinect bemutatóján láttunk. Közel két és fél órát beszéltek, folyamatosan ontva magukból az információt. Érdekes, hogy a befektetői bizalom egyre nagyobb, mióta Nadella regnálja a vállalatot, a bejelentés hatására azonban nem ugrott nagyot a Microsoft értéke az amerikai tőzsdén.

Jól néz ki
Jól néz ki

Nadella új szemléletmódot hozott, valahogy rábírta a csapatot arra, hogy kreatívak és újra elhivatottak legyenek. Az új ötletek és a felhasználói visszajelzések pedig szemmel láthatóan működnek. Az egyik legjobb példa erre a Windows 10 legújabb, 9926-os Buildje, amelyben a start menüt úgy szabhatjuk testre, ahogy nekünk tetszik. Lehet csempéket használni „kisablakos módban”, de a 8-ból megismert teljes képernyős modern felület is elérhető, vagy akár az összes csempe kigyomlálható, ha valakinek éppen arra van igénye.

Most így néz ki az értesítési panel
Most így néz ki az értesítési panel [+]

A legújabb Windows 10 technikai betekintőjében három azonnal észrevehető helyen változtattak vizuális téren, ebből csak kettő tűnik zavarónak elsőre, ráadásul egyik sem végleges. Azért ne menjünk el mellettük szó nélkül: a tálcára tűzött ikonok mellett a megnyitott alkalmazások úgy különülnek el, hogy szemben a korábbi, „ablakos kiemeléssel” nem túl elegáns módon aláhúzza őket a Windows. Az ablakok jobb felső sarkában található ikonszentháromság (a vonal, a négyzet és az x) új külsőt kapott, rondább, mint valaha, azon biztos dolgoznak még. Viszont az értesítésjelző kiemelő szín, ami volt már az idők során kék, meg citromsárga is, narancsra váltott, és azóta is mindig megcsodálom.

Az értesítések panel azonban végre tényleg olyan, amilyennek lennie kell, könnyen kezelhető, jól átlátható, és kihasználja a rendelkezésre álló teret. Én élvezettel használom a Windows 10-es tesztgépet, mi több, az eddigi legélhetőbb operációs rendszert ismertem meg benne.

Éppen pár nappal a garanciaidő lejárta után dobta le előlapjáról a burkolatot kétéves HTC telefonom, ennek kapcsán elgondolkoztam, hogy a következő talán már Windows 10-es platformon fog futni. De most még inkább megragasztom.

Azóta történt

Előzmények