Kémpöttyök

Telepöttyözött nyomtatványok

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a San Francisco-i Electronic Frontier Alapítvány (EFF) kutatói megfejtették azt a kódrendszert, amelyet a Xerox DocuColor színes lézernyomtatók használnak, hogy apró sárga pöttyök segítségével nyomon követhetővé tegyék a készült nyomtatványokat. Akkori ígéretünkhöz híven most részletesen bemutatjuk a használt kódrendszert és annak értelmezését, valamint közzé tesszük a hasonló nyomkövető technológiákat használó gyártók és termékeik listáját. (Az alábbi cikk eredetije az Electronic Frontier Alapítvány honlapján található.)

* * *

Hirdetés

A DocuColor sorozat összes típusa egy 15 x 8 jelzőpontból álló rácsot nyomtat minden egyes kinyomtatott oldalra. A rácspontok szabad szemmel szinte észrevehetetlen sárga pontok. Ez a kódolt jelzés az egész oldalon végig ismétlődik, de az egyes rácsok egymáshoz képest eltolva helyezkednek el, így jól elkülöníthetők az egyes tömbök. Az eltolás mértéke nyomtatótípusonként más és más.

A kódolt információ tárolására 14-szer 7 bit áll rendelkezésre, mivel mindegyik pontsorhoz és -oszlophoz tartozik egy ellenőrző paritásbit, így jön ki a 15 x 8-as rács. Az oszlopokból négy általában – modelltípustól függően – üres, tehát egy-egy kinyomtatott oldalhoz így 10 bájt hasznos információt rendel ez a szisztéma. Ezekből könnyedén kinyerhető a dokumentum elkészültének ideje és dátuma, valamint a printer sorozatszáma is, amelyen kinyomtatták.

A kis méret és az alacsony kontraszt miatt a kémpöttyöket nehéz kiszúrni szabad szemmel, de ha kimondottan ezt keresik, akkor a jó szeműek felismerhetik őket. Nagyító vagy mikroszkóp segítségével azonban már könnyen láthatóvá válnak a sárga pöttyök. Az alábbi kép egy Xerox DocuColor 12 színes lézerprinter nyomkövető kódját mutatja, sima fehér lapon, tízszeres nagyításban.


Forrás: Electronic Frontier Foundation, www.eff.org

Bár a sárga pöttyök jól láthatók, főleg a lap felső, jól megvilágított részén, még mindig túl aprók. A következő képen ugyanezt a nyomtatványt figyelhetjük meg kicsit közelebbről, hatvanszoros felbontásban, egy Digital Blue QX5-ös mikroszkóp segítségével.


Forrás: Electronic Frontier Foundation, www.eff.org

 

Így már tökéletesen látszanak a sárga foltok, azonban ekkora nagyításnál a szűk képkivágás miatt épp a jelek struktúráját nem tudjuk megfigyelni, tehát ez az út nem járható. A megoldást egy egyszerű, kereskedelmi forgalomban is kapható, kék fényt adó LED-es zseblámpa fogja jelenteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Xerox

Előzmények