Hardverdiagnosztizáló szoftverek bemutatója

Előszó

Számítógépeink különféle részegységekből állnak össze, mint például: központi feldolgozó egység – ismertebb nevén processzor –, videokártya, optikai egység, hagyományos merevlemezes és/vagy tartós állapotú meghajtó, azaz SSD, és egyéb más alkatrészek, amiket felesleges lenne felsorolni.

Különösen a nyári hőségben igaz az, hogy figyelnünk kell számítógépben található egyes alkatrészek hőmérsékletére külön-külön is, de ez a környezeti tényező nem az egyetlen, amit szoftverekkel tudunk monitorozni. Azonban egyes, erre kifejezetten érzékeny részegységeknél az egyik legfontosabb. Két példa: Egy CPU-nál kiolvastathatunk olyan adatokat, mint a gyártás éve, a foglalat típusa, a magok száma stb. … de a két leglényegesebb érték, az az aktuális sebessége – ennek igazából túlhajtóknál van releváns szerepe – és a hőmérséklet. E kettő szorosan összefügg, mert mennél nagyobb frekvencián dolgozik, annál inkább melegszik. Azt mondanom sem nagyon kell, hogy alapfeltétel a rendszeres portalanítás ebből a szempontból. A második példa alanyai a háttértárak, legyen szó HDD-ről vagy SSD meghajtóról, itt is van szerepe a hőmérsékletnek – és figyelni is kell, hogy lehetőleg az ideális tartományon belül ingadozzon ez az érték; de a S.M.A.R.T. adatok figyelemmel kísérésére egy külön erre a célra fejlesztett szoftver ezen felül nagyon ajánlott. Példának okáért, az AIDA64 is képes kijelezni a háttértárak hőmérsékletét, de ha van egy Hard Disk Sentinel licencünk, ami ezen felül még számtalan más funkciót tartalmaz – ráadásul nevéből következtethetően direkt erre a célra fejlesztve –, akkor miért ne csinálnánk azt, hogy az AIDA64-gyel monitorozunk minden mást, a HDS-t pedig teljes eszköztárával vetjük be adataink védelmének érdekében?!

Az ilyen jellegű programok tehát folyamatosan tájékoztatják a felhasználót a számítógépükben helyet foglaló tárhelyek állapotáról. Fontos azonban leszögezni, hogy – különösen az SSD meghajtókra igaz ez – száz százalékos védelem nincs a hirtelen bekövetkező drasztikus hardverhibák előrejelzésére, de a legtöbb esetben nem minden előzmény nélkül történik az eszköz örök égi vadászmezőkre való eltávozása. Tovább csökkenthető az adatvesztés kockázata felhőszolgáltatások igénybevételével, illetve fizikailag is elkülönülő, rendszeres időközönként végzett lokális biztonsági mentésekkel. Előbbinél kompromisszumokra van szükség, hiszen általában véve elmondható, hogy a felhő-technológiájú tárhelyekre mentés sebességben és a rendelkezésre álló szabad helyben is felhasználónként lényegesen korlátozottabb, mint az utóbbi esetben, ahol csak a rendszerünk sebessége és az általunk vásárolt egység mérete szab határt.

Az eddig említett két szoftverről három dolog mondható el: mindegyik hazai gyökerekkel rendelkezik, kategóriájában a legjobbak között van, és alapvetően fizetős szoftverek. A cikkben azonban lesz példa ingyenes megoldásra is.

AIDA64

AIDA64 Extreme Edition/Business Edition

Az AIDA64 – korábbi nevein AIDA32, illetve Everest – a FinalWire szoftverműhelyéből származik. Van egy változat az otthoni felhasználóknak – ez az Extreme Edition – és egy a vállalati rendszergazdáknak – Business Edition. A szoftver a licencelését illetően előfizetéses, de a megvásárolt előfizetési idő lejárta után is használható, csupán nem kap onnantól kezdve frissítéseket. Az előfizetési idő tehát a frissítési opció rendelkezésre állására vonatkozik. Elérhető belőle 30 napos próbaverzió is, de az a megadott időintervallumon belül sem működik teljes értékűen, ami érthető is, hiszen nyilván lennének olyan felhasználók, akik csak egy Windows-termékkulcsot akarnának vele kiolvastatni – igen, ilyet is tud –, vagy egyéb olyan információt kinyerni bizonyos hardverekből, amit elég egyszer leírni vagy kinyomtatni, magát a monitorozást freeware programokkal oldanák meg.

aida
Az AIDA64 összegző lapja

A program egy igazi információs Kánaán. Ahogyan arra korábban is utaltam, nem csak hardvereinkről, hanem a Windows – laikusok számára mély – bugyraiból is nyerhetünk ki vele információkat. Sőt, van itt lehetőség úgynevezett stressztesztre – ez ugye a tuningolók számára elengedhetetlen: egyes részegységek valós idejű mérésére, komplett számítógép sebességmérésére és a kapott eredmények összehasonlítására más AIDA64 felhasználókéval.

aida
Minden részegységről autentikus információkkal rendelkezik: itt éppen a memóriamodulokról

A szoftver felépítése és elrendezése összetettségéhez képest a logikusságából adódóan egyszerű és könnyen áttekinthető. A bal oldalon lévő hasábban két fül található, az elsőn a Menü felirat kapott helyet, és innen (is) elérhető minden opció. Mellette a Kedvencek fül található, ez akkor hasznos, ha bizonyos funkciókat gyakran használunk, vagy úgy ítéljük meg, hogy körülményes előbányászni, így ezeket áthúzhatjuk erre a lapfülre, és a jövőben lényegesen gyorsabban érhetjük el.

aida
Elég egyértelmű: amelyik utasításkészlet előtt pipa van, az támogatott

Az AIDA64-re is igaz, mint ahogyan a jelen cikk összes alanyára, hogy futtatása általános jogosultságú fiókon Windows Vistától kezdődően – Windows 7 és 8 rendszereken is tehát – UAC-engedélyhez kötött. Az eltérés abból adódik a többi programhoz képest, hogy az AIDA64 elindul e nélkül is, csak éppen az olyan releváns információkat képtelen kiolvasni, mint amilyeneket a hőmérsékletet mérő diódák szolgáltatnak. Egyébiránt a jelenség annyiból áll, hogy minden harmadik féltől származó rendszerprogram esetében – legyen az indítása manuális vagy automatikus – megjelenik a felhasználói fiókok felügyeletének ablaka, ahol azonosítanunk kell magunkat rendszergazdai fiókunk belépési információival. Gondot az okozhat, ha nincs ilyenünk.

aida
AIDA64 CPUID

A lehetőségek között van, hogy a szoftver e-mailben és/vagy felugró ablakban értesítsen bennünket, amennyiben abnormális értékeket érzékel, például: leáll egy ventilátor vagy megugrik egy eszköz hőmérséklete. Ha ilyesmi következne be, akkor előre szabályozható, hogy miként járjon el, a figyelmeztetésen túl akár le is állíthatja az ominózus gépet. E funkciója különösen azoknak jön jól, akik előszeretettel hagyják szeretett gépüket bekapcsolva, ameddig ők maguk távol vannak, dolgoznak vagy egyéb elfoglaltság miatt nincsenek a közelben.

aida
A monitorokkal kapcsolatban is képben van

Hatalmas pozitívum (a Logitech G15, G19 tulajdonosainak szemében minden bizonnyal), hogy az AIDA64 támogatja a billentyűzetükön helyet kapó LCD kijelzőjüket, mi több, teljesen testre szabható módon teszi ezt. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felhasználó dönti el, hogy a kis LCD kijelzőn milyen információkat szeretne látni. Példának okáért: nekem az alaplap, a CPU, a GPU hőmérséklete, illetve utóbbi kettőnél a ventilátorok aktuális fordulatszáma, a merevlemezek és az SSD hőmérséklete, a rendelkezésre álló szabad RAM mennyisége, és – ami talán az egyik kedvencem – a UPS-ről lekérdezett fogyasztás fért ki. A dolognak igazán nagy haszna akkor van, amikor olyan tevékenységet folytatunk, ami a teljes képernyőt igénybe veszi, és a gépünket is megdolgoztatja. Ilyen alkalmazások a játékok is. Jó dolog unalmas benchmarkok helyett kedvenc játékunkat futtatva néha az LCD-re pillantani, majd megállapítani, hogy minden érték az elvárt szinten van. Érdekességként még megemlíteném azoknak, akiknek nincs ilyen billentyűzetük, hogy van OSD kijelzésre is lehetőség, azaz a szoftver a desktopon többféle módon is képes megjeleníteni az érzékelőadatokat. Mert az AIDA64 egyébként rengeteg megoldást támogat az érzékelőadatok megjelenítésére: a Logitech LCD-n, az OSD-n, az asztali minialkalmazáson (vista, win7), az értesítési területen megjelenő ikonokon és a SensorPanelen (ami a legújabb fejlesztés) túl fájlba tudja naplózni az értékeket, vagy meg tudja osztani külső alkalmazásokkal, például a RivaTunerrel, amelyik például full-screen játékoknál is képes kijelezni az értékeket.

A szoftver beszerzése

Evidencia, hogy a legegyszerűbb mód közvetlenül a fejlesztő honlapjáról beszerezni egy egyéves vagy kétéves, három gépes licencet, azonban érdemes figyelni az év közbeni akciókra, különös tekintettel, az ünnepi szezonra.

Hard Disk Sentinel – hazai a javából

A HDS is ízig vérig magyar szoftver, ráadásul egyszer kell megvásárolni csupán, ugyanis örök licences („lifetime”). Létezik belőle próbaváltozat is, ám ugyanaz mondható el róla, mint az AIDA64 esetében: nem teljes értékű.

Nem csak hagyományos merevlemezekhez való

hds
Az SSD meghajtók esetében – amelyik modell erre képes – olyan plusz információkhoz is hozzájuthatunk, mint a firmware-ük által mért adatmennyiség

A program neve egy kis magyarázatot igényel. Anno, amikor sok-sok évvel ezelőtt a névválasztásra került sor, még nem létezett az SSD technológia. Elméletben sem. Sajnos a nagyon laikusok számára a név egy picit megtévesztő lehet, és felmerülhet bennük, hogy a szoftver nem ismeri az SSD meghajtókat. Nos, ez egyáltalán nincs így, de egy jól bejáratott márkanevet nem szokás csak úgy lecserélni, és túlbonyolítani sem.

hds
Hőmérséklet-história

A termék szolgáltatásai:

  • a háttértárolók felügyelete és ellenőrzése, különös tekintettel a prevencióra
  • S.M.A.R.T. adatok összegyűjtése, és megjelenítése
  • a meghajtók várható élettartamának megbecsülése
  • az előzmények exportálási és importálási lehetőségének biztosítása
  • a meghajtók teljesítményének mérése
  • figyelmeztetések küldése e-mailben is
  • riport készítése szöveges vagy html-fájlba
  • integráció a Windows intézővel / fájlkezelővel
  • Windows Vista/7 minialkalmazás és státuszablak
  • Windows XP és Windows 8 rendszerek esetében minialkalmazás helyett státuszablak
  • hőmérséklet küszöbértékek módosításának lehetősége
  • többféle lemezfelület-ellenőrzési metódus, lemeztérképpel
  • garanciaellenőrzés
  • akusztikai jellemzők beállítása – csak HDD-k esetében, és ott is csak az ezt támogató modelleknél
  • rövid és részletes önteszt

hds
S.M.A.R.T.

A termék jelenleg a 4.40-es verziószámnál tart, elérhető valamennyi, a Microsoft által jelenleg támogatott operációs rendszerre, sőt még Linuxra is.

hds
Információk

A szoftver honlapján leadott megrendelés esetén külön díjazásért cserébe offline telepítőkészletet is kapunk, CD lemez formájában. Három verziója van: az alap, a Professional, illetve a vállalati környezetbe szánt Enterprise.

hds
A Hard Disk Sentinel verzióinak összehasonlító táblázata

Az árazása igen barátinak mondható akciózás nélkül is, hiszen egyszeri összeg kifizetéséről van szó, nincs előfizetési díj.

Érdemes havonta egyszer az adatokat exportáltatni vele, hogy egy esetleges rendszer-újratelepítés után ne vesszen el az összes, a meghajtók működési értékeit rögzítő adat.

Alternatívák

Ashampoo WinOptimizer 2013

Az Ashampoo egy picit kilóg a sorból. Elsődleges feladata a Windows karbantartása, és csak nagyon hátul van a hardverek információinak kinyerése. Viszont van ilyen modulja is, és hát akkor miért ne ismerkednénk meg vele? A program nem freeware, de olyan gyakran osztogatják ingyen, hogy hozzájutni egy promóciós ajánlathoz csak türelem kérdése.

Ashampoo
Tetszetős külső

Ennek a szoftvernek is logikus elrendezése van, de egy picit, ha mélyebben ismerkedünk vele, egyből látszik, hogy nem egy AIDA. Persze ezt senki ne is várja, akkor lényegesen nehezebb lenne hozzájutni. Ugyanakkor a legalapvetőbb információk kinyerhetőek ezzel is.

Ashampoo
Az utasításkészleteket egy új ablakban részletezi

Az Ashampoo termékéről nekem leginkább az IObit Advanced SystemCare ugrik be. A két termék igencsak sok hasonlóságot mutat, és ami a részegységek ismeretét illeti, nagyjából egy szinten mozoghatnak. Ott is előfordult, hogy a monitort nem tudta azonosítani. Lényegében a Windowsból kiolvasta, és azzal le is volt tudva.

Piriform Speccy

A Piriform neve ismerősen csenghet sokak számára. Ők fejlesztik a népszerű CCleaner alkalmazást is. A Speccynek az az érdekessége, hogy közelebb áll az Aidához, mint az imént említett Ashampoo vagy IObit-termékek, mivel ez egy kifejezetten hardverinformációs alkalmazás. Pluszban még megemlíteném, hogy az ingyenes verzióján túl fizetős is van neki.

Speccy
Ingyenes megoldásnak ideális

Erről is tudni kell, hogy futtatásához természetesen rendszergazdai jogosultság szükséges. Amint az látható, felismerte a monitort is, szóval ez már egy plusz pont.

Speccy
Viszont itt is akadnak hiányosságok: nem jelenít meg minden utasításkészletet

Ám nem ez volt számomra a legmeglepőbb: az SSD gyártóját egyszerűen ismeretlennek bélyegzi

Speccy
A merevlemezzel azonban nem volt gondja

A Windows termékszámát is kitudja olvasni, így azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag az eredeti kulcs nincs kéznél, ám telepíteniük kellene, jó szolgálatot tehet.

A Speccy a Piriform honlapjáról tölthető le.

Active Hard Disk Monitor

Az AHDM több érdekes tulajdonsággal is rendelkezik. Az egyik, hogy ez az egyetlen olyan szoftver, ami képes lekérdezni a háttértárolókról a hőmérsékleti adatokat anélkül, hogy UAC ablakot dobna! A másik, hogy az összes közül csak ez nem tud magyarul, és a harmadik, hogy licencelését illetően igen olcsónak számít, bár itt az egyes főverziókat kell megvenni. Magyarul nem tud, kategóriáját tekintve a Hard Disk Sentinel kihívója lehetne, de annál azért némileg gyengébb versenyző.

admp
Egyébként tetszetős felülete van

A szoftver érdekessége, hogy bár egygépes licencet kapunk alapból, három másik olyan számítógép háttértárolójáról is képes adatokat szolgáltatni, amelyekre nincs is feltelepítve. A dolog elvi feltétele csupán az, hogy helyi hálózatban legyenek a gépek.

admp
Digitális betűtípussal jelenik meg a merevlemez hőmérséklete a tálcán

Nem lényegi kérdés, de a tálca értesítési területén megjelenő hőmérsékle-tállapot betűtípusát is szabadon választhatjuk ki egy megadott keretből.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a S.M.A.R.T. értékeket elemezve nem mindig van egy véleményen a Hard Disk Sentinellel az adott meghajtó állapotát tekintve. Nos, igen ez az a pont, ahol el kell döntenünk, melyikük minősítése számunkra a fontosabb. Személy szerint én a Hard Disk Sentinelre szavaznék.

Nem mindig tényleg olyan olcsó, ami annak látszik

Az Active Hard Disk Monitor honlapján első ránézésre igen baráti árak fogadnak bennünket. Nem 50 eurós árak repkednek, hanem 7 és 15 dollárosak, már-már idilli a kép. Az érdekességek azonban a részletekben lakoznak. Nincs éves díj, ez tény. Ugyanakkor klasszikus értelemben vett örök licenc sem, ellentétben a Hard Disk Sentinellel. Itt ugyanis, miután megvettünk egy főverziót, azt csupán korlátozott ideig tölthetjük le a szerverről. Aktiválni elvileg bármikor aktiválhatjuk, de ha nem mentettük el a telepítőkészletet, akkor egy év múlva már nem tudjuk letölteni a szerverükről. Elég kicsinyes dolog ez, kérem. Aztán ott van az Upgrade korlátozása. Egyik főverzióról a másikra csak egy bizonyos időintervallumon belül – negyedév – válthatunk a nagyobbra kedvezőbb áron, ha ez alatt nem jelenik meg új főverzió, vagy nem akarjuk még megvenni, akkor később újból a teljes árat kell kifizetni.

Összegzés

Öt olyan programmal ismerkedhettünk meg, melyek segítenek nekünk hardvereink életciklusának kinyújtásában, figyelmeztetnek bennünket, ha közeleg a baj, és segítenek az ebből származó kellemetlenségeket minimalizálni.

Az öt versenyzőt három kategóriába lehet sorolni:

Általános információs és diagnosztikai szoftverek

AIDA64

Piriform Speccy

Háttértár-specifikus diagnosztikai szoftverek

Hard Disk Sentinel

Active Hard Disk Monitor

Rendszerkarbantartó szoftverek

Ashampoo WinOptimizer 2013

IObit Advanced SystemCare – korábbi tesztek: 1. rész és 2. rész

Norton Utilities – korábbi teszt

A két leginkább ajánlott (ár/érték arányát és tudását tekintve) a két hazai versenyző. Tökéletesen kiegészítik egymást. Igazából én mindenkinek azt ajánlanám, hogy e két szoftverre olyan alap rendszerprogramokként tekintsenek, amelyek telepítése közvetlenül a Windows installációja utáni első műveletek között van. A magam példájából kiindulva továbbá azt javasolnám, hogy ahol átfedés van – ez csak ugye a háttértárak esetében lehetséges –, ott hagyjuk érvényesülni a merevlemez-specialistát teljes egészében, azaz a tálcán a meghajtók hőmérsékletét is HDS jelezze ki, a többit pedig bízzuk az AIDA 64-re. Az persze külön hangsúlyozandó, hogy az AIDA és a HDS is magyar fejlesztők munkája.

Ha valaki úgy döntene, hogy neki az Active Hard Disk a fontosabb, tekintve azt, hogy 15 dollárnak megfelelő összegért kap egy PRO licencet, amit aztán, ha jól megőrzi a telepítőkészletet, akár 10 éven keresztül is használhat – figyelembe véve a Microsoft operációs rendszerek támogatását –, nos ez is egy alternatíva. Azonban két dudás nem fér meg jól egy csárdában, tehát vagy az egyik, vagy a másik fusson automatikusan.

Rendszerkarbantartó mindenes szoftverből rengeteg elérhető van. Olyan, ami relatíve biztosan nem okoz kárt, egy kicsivel kevesebb. A fentebb említett háromból bármelyik ajánlható, rendszerinformációs szolgáltatásuk nem helyettesíti a külön erre a célra szakosodott szoftverekét teljes egészében, de egy biztos alapot nyújt.

Ingyenesek között a Speccy kipróbálása ajánlott, sőt nekem fent van AIDA 64 mellett is.

Azóta történt

  • Megújult üzleti portfólióval jön az Aida 4.0

    A FinalWire átalakította üzleti portfólióját, a programcsalád mostantól három üzleti és egy otthoni felhasználóknak szánt kiadást foglal magába.

  • Megjelent az AIDA64 v4.20-as verziója

    Az új változat alapjaiban újraírt memóriastresszteszet hoz, illetve teljes körűen támogatja az Intel „Haswell Refresh”, „Bay Trail”, „Avoton” és „Rangeley” processzorokat is.

  • Megjelent az AIDA64 4.30-as verziója

    A rendszerinformációs szoftver mind a négy kiadása megkapta a frissítést, így az AIDA64 Extreme, valamint a vállalati felhasználóknak szánt megoldás, az AIDA64 Business is.

Előzmények