Új hozzászólás Aktív témák

  • Lapajbacsi

    aktív tag

    Upgrade-eltem a Biost az alaplapomon, a legújabbra. (Asus M5A99FX Pro R2). Visszatenni a régit nem engedi, legalábbis a bios-ban levő flash-elő, azt mondva a régi bios file-re hogy régi és nem hajlandó viszaállítani.

    Működik a gép, tehát nem okozott valami extrém hibát. win7 64 alatt tökéletes, ahogy előtte is volt.
    Azonban én a régi XP, sok éves belakott XP-met használom - éppen most is - netezésre/munkára, mert ez a mániám és kész... 12 éve használok XP-t, mindent kipróbáltam a Microsoft kínálatából (a Win8-at még nem), és sem a Vista, sem a Win7 nemhogy nem győzött meg, hanem használhatatlanok számomra, az XP-hez képest, legalábbis az én igényeim szerint; mivel én korlátlan "hatalmat" akarok a gépem fölött. (nyugi, játékra win7-et használok nyilván - kénytelen vagyok...)

    Szóval a BIOS update után XP32 alatt következő történik. Sima IDE módban használok egy merevlemezt, ehhez korábban feltett egy saját meghajtót az alaplaphoz való telepítő csomag. Az update után minden ok nélkül fogta magát és lecserélte a gyári asus- féle (AMD) drivert a default microsoft standard pci ide kontroller driver-re. Ez még önmagában nem lenne baj ha működne vele, csakhogy ettől kezdve probléma van; nem megfelelő a driver. Fagyogat, akadozik a gép, időnként a fájl másolás százszorosára lassul; ha nagyobb sávszélességgel töltök le, közben nem lehet egy videót sem nézni mert beszaggat, fagyogat. Rendszerindítás iszonyú lassú lett vagy ki is fagy (ilyenkor csak azt tudom csinálni hogy F8 - védett mód és törlöm a kontrollert az eszközkezelőben).
    Ha törlöm az IDE kontrollert, akkor átmenetileg "rendbejön" működik gyorsan feláll stb, de fel is teszi újra automatikusan a Microsoft drivert és újrakezdődik az egész sz@rság... Tiltani nem lehet mert azzal kihúzom a szőnyeget az egész rendszer alól ugyebár... (ha a fő kontroller drivert tiltjuk, ugyebár a következő boot-olásnál kékhalál és csak cd boot-al, javítással lehet életet lehetni bele újra)

    A bios update előtt úgy emlékszem, hogy nem default IDE kontroller meghajtó volt fenn hanem valami gyári (de nem vagyok ebben biztos, az is lehet hogy ezzel az alapértelmezett MS driverrel ment jól a rendszer).
    Több verzióval próbálkoztam már, a chipset csomagból, de fel sem hajlandó tenni, csak az Raid kontroller meghajtóját, azzal meg nem megyek semmire. (mivel ugyebár az egy másik chip) Az AHCI mód lehetne még (nyilván w7 alatt így használom), de ahhoz meg floppy-zni kéne és amúgy is a bios frissítés előtt ment jól az egész.
    Napok óta keresek ehhez való AMD IDE kontroller drivert (a chip SB950, ha jól tévedek), de sehol semmi, csak a RAID és AHCI van.
    Most csak úgy tudom használni XP-vel a gépem tehát, hogy minden kikapcsolás előtt törlöm ezt a drivert...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák