Új hozzászólás Aktív témák

  • tornas

    őstag

    válasz Gyíkac #13225 üzenetére

    Hali!

    Nos, először is a kalkulátor elvileg azt a teljesítményt számolja ki, amit a tápnak elvileg le kellene adnia (vagyis minimum hány W-os legyen a tápod). Nem pedig azt, hogy mennyit kell kivennie a konnektorból. Az általad számolt érték tehát egy kicsit torz.

    Aztán én is kipróbáltam ezt a kalkulátort. Begépeltem az egyik konfigomat, aminek a fogyasztását én is megmértem már terhelés alatt (mégpedig 3Dmark-al, nem a legnagyobb terhelés, de példának ez is megteszi) A kalkulátor szerint ehhez a géphez egy 316 W-os táp kell minimum. Ha úgy vesszük, annyira nincs elnagyolva. De a gépem (FSP 350 W-os táppal) terhelés alatt a konnektorból kb. 200 W-ot vesz ki, beszorzom még a hatásfokkal, ami kb. 75 % (0,75 a szorzó). A kapott érték a terhelés alatt kb .150 W-ra jön ki. Szóval ehhez a géphez elméletben bőven elég lenne egy jó minőségű (pl. FSP) 200 W-os táp is. Esetleg max. 250 W-os. Hogy miért van benne 350 W-os? Mert csak ez volt otthon éppen akkor az összeszerelés pillanatában. Az eltérés a kalkulátor szerint és a gépem valós tápigénye között kb. 116 W és 65 W közötti. A 700 W-os kalkulált értéknél 200-300 W-ot tévedni, azért már elég nyomós indok arra, hogy ne használjak ilyen kalkulátorokat. Még viszonyítási alapként sem.

    Szóval nem igazán lehet eléggé komolyan vennie ezeket a kalkulátorokat. Nem érdemes ezeket használni, mert csak parasztvakítás és erősen marketing szaga van inkább. Ezzel próbálják ösztönözni a jó népet arra hogy fölöslegesen nagy tápegységet vegyenek a PC-be. A nagyobb PSU értelemszerűen drágább, és ebből következik, hogy nagyobb bevétel --> több haszon. Nem számít, hogy ki adja hozzá a nevét. A CM is azért adja hozzá a nevét, mert ő is több zsetont akar magának. És akkor még a népbutító jellegéről ne is beszéljek, mert a legtöbben így is fölöslegesen nagy tápot vesznek meg (meg úgy általában sok mindent ki sem használnak, ergo nagyobb a cucc tudása, mint amire szüksége van valójában). A legtöbb PC használónak fingja sincs arról, hogy mennyit fogyaszt a PC-je. Sőt, még a legtöbb háztartási eszközök fogyasztásával sincsenek képben. Nem nehéz kijelenteni, hogy gépem baromi sokat fogyaszt és akkor biztosan nagyon ütős...tipikus Vér Pistike gondolat.

    A legfurcsább, hogy nem is nagyon lehet ma már itthon 350 W-osnál kisebb normál ATX-es PSU-t venni. Az más kérdés, hogy vannak olyan gagyi PSU-k amik még 200 W-ot sem tudnak stabilan leadni, de azokra is minimum 350 W van ráírva. Ez is erősíti a parasztvakítást!
    Kicsit hosszú lett, de nem árt tisztában lenni a dolgokkal!

    "Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

Új hozzászólás Aktív témák