Megkérték az Apple beszállítóját, hogy ne használjon annyi áramot

A Foxconn is azon cégek között van, amelyet megkértek Vietnámban, hogy jelentősen csökkentse az áramfogyasztását.

A vietnámi kormány a jelentések szerint számos céget arra kért, hogy önként csökkentse az áramfogyasztást az ország északi részén, amelyet tavaly áramkimaradások jellemeztek. A Foxconn, amely az Apple egyik legnagyobb beszállítója, szintén a listán van: tőlük az áramfogyasztás 30 százalékos mérséklését kérték az üzemekben (a Foxconn többel is rendelkezik északon, ezekben például MacBookokat és iPadeket szerelnek össze).

Ilyen kérést több cég is kapott, de egyelőre mindez önkéntes, a tavaly nyári áramkimaradásokat szeretnék megelőzni. A jól értesült források szerint a dolog nem hatna ki a gyártásra, a tavalyi kimaradások ellenben dollármilliárdos kieséseket okoztak.

Vietnámban egyre több a külföldi multicég, sokan Kínából mennek át vagy terjeszkednek az USA és Kína közötti kapcsolat bonyolultsága miatt. Maga az Apple is további jelentős befektetéseket ígért Vietnám kapcsán, ahol már 35 beszállítója van. Vietnám külföldi befektetéseket, energiaigényes iparokat, chipgyártást is szeretne magához csábítani, de tavaly hőhullámok miatt nehezítette a működést északon az áramkimaradások sorozata.

Márciusban azt ígérték, ilyesmi többé nem fordul elő, a széntüzelésű erőművek karbantartását is elhalasztották, hogy kielégítsék az igényeket a nyári hónapokban (valamint növelték a szénimportot és ösztönzik az energiatakarékos intézkedéseket). Mindez azért is fontos, mert sok félvezetőipari cég halasztotta el az áramkérdés miatt a befektetéseit. A mostani kérés részletei egyelőre nem világosak, az ügy még nem hivatalos, így a források is névtelenek kívántak maradni.

Azóta történt

Előzmények