Új hozzászólás Aktív témák

  • kezo0

    addikt

    válasz cocka #117412 üzenetére

    Amúgy tiszta szívemből ajánlom mindenkinek a kerékpárversenyek közvetítéseit. Még azoknak is, akik nem kifejezetten az adott sporttal kapcsolatos élményekre vágynak. Eleinte én is csak főleg azért néztem ezeket, mert egy kerékpárverseny élő közvetítése gyakorlatilag mindig egy valós idejű útifilm: a versenyek sokszor zajlanak csodálatos külföldi tájakon, beleértve a nagy klasszikus francia-olasz-spanyol háromheteseket, és az egynapos kisebb versenyeket is, Kanadától az Emirátusokig. Itt nem azt látod, amit egy útifilm készítői valamilyen konkrét szándékkal kameravégre kaptak, hanem ténylegesen azt, ahogy az az ország-város-falu-vidék-hegy-domb-síkság stb. az adott pillanatban kinéz, ami már majdnem olyan, mintha te magad is ott lennél. És bármennyire is szeretsz vagy szeretnél sokat utazni, minél többet látni a világból, képtelenség eljutni mindenhova, egy-egy ilyen közvetítés révén pedig láthatsz olyan helyeket is, ahova egész biztosan nem fogsz eljutni soha az életben. Nem véletlen, hogy erre rájöttek már sok országban a versenyek szervezői is, és az adott ország turisztikai hivatalával együttműködve igyekeznek egy-egy verseny útvonalát úgy kijelölni, hogy abban minél több látnivaló legyen a tévénézőknek. (Sőt, bizonyos országokban a települések egyenesen fizetnek azért a szervezőknek, hogy az adott város-falu bekerüljön az útvonalba!) A mezőnyt fentről követő helikopterek pedig olyan nézőpontból tudják megmutatni a látványosságokat, mesterségesen épített vagy természeti képződményeket, amelyeket így akkor sem láthatnál, ha személyesen ott lennél. Mérhető turisztikai vonzereje van egy-egy ilyen közvetítésnek, ezért is jó dolog pl., hogy idén májusban Magyarországról fog indulni a Giro d’Italia, amelynek szakaszait rengetegen szokták követni a tévén keresztül, világszerte.
    Szóval én is emiatt kezdtem el nézni a bringaversenyeket, de aztán persze idővel egyre többet megértettem belőlük sportszakmailag is (:)), és ma már elég sok csapatot és versenyzőt ismerek ahhoz, hogy a versenyek menete és végeredménye is érdekeljen, ne csak a tájak, amelyeken zajlanak.
    Mellesleg a ma közvetített 1.1-es kategóriájú hollandiai versenyen (ami eredetileg szombaton zajlott, de akkor nem fért az adásba élőben) egy magyar srác, Peák Barna fantasztikus hajrával a 2. lett, ami komoly eredmény egy olyan mezőnyben, ahol nála jóval nagyobb nevek is indultak.
    Bocs mindenkitől, ennyi OFF talán belefért így éjjel fél 2h-kor, reggeltől majd úgyis megint a Vodafone-os problémákra helyeződik itt a hangsúly. :R

    [ Szerkesztve ]

    Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

Új hozzászólás Aktív témák