Új hozzászólás Aktív témák

  • nemurea

    aktív tag

    válasz N0zer0 #19552 üzenetére

    Sziasztok! Most jutottam el odáig, hogy a már nagyon hibrid gépem pendrive-jára feltelepítettem egy teljes oprendszert. A háttér: adott egy eredetileg HTPC, ami most NAS-ként funkcionál, XPEnology fut rajta. A XPE miatt pendrive-ról boot-ol, a teljes HDD-t az XPE használja. Viszont néha szeretném kihasználni a gép nagyszerű multimédia képességeit, emiatt a 8 gigás boot pendrive többcélúvá válik.

    A pendrive felépítése:
    sdb1: 32 megás boot, grub legacy, ez tölti be alapesetben a NAS-t
    sdb5: 250 megás partíció az OpenElec System számára, a grub legacy-ról tölt, ha ezt választom
    sdb6: 500 megás partíció, OE Data, nem boot
    sdb7: a maradék 6,x giga, erre került most az oprendszer (ami egyébként Linux Mint, de bátorkodtam továbbra is ide írni, hiszen mégiscsak Ubuntu-fork :K )

    A telepítéskor az sdb7-re került a Mint grub2-je. sdb1-en lévő grub legacy-ba új bejegyzést írtam, megfelelő root, chainloader +1, át is ugrik a grub2-re. Itt ugye a Mint boot menüje tűnik fel. Alapból nem töltött be a rendszer, de ez nem lepett meg: mivel a live rendszert egy másik USB-re írtam ki, arról telepítettem a cél 8 gigás pendrive-ra, így telepítéskor a live volt a hd0, most meg a rendes 8 gigás a hd0. A grub2 config-ban átírtam minden hd1-et hd0-ra.

    Viszont a rendszer boot folyamata megáll félúton: kidob busybox-ra, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a root-ot nem tudja csatolni. Ha recovery módban indítom el, akkor látszik, hogy a

    linux /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic root=UUID=2defc352-f7ea-4de8-979b-a0400817dff1 ro quiet splash
    initrd /boot/initrd.img-3.13.0-37-generic

    sorok lefutnak, egy csomó visszajelző üzenet elrohan a szemem előtt, de amikor a device driver-eket szeretné betölteni, akkor várakozik egy 15 mp-ig, majd jön a busybox. A számomra értékelhető hibaüzenet kb. annyi, hogy a /dev/UUID=2def......dff1 mappa nem található, így a root-ot nem tudta felcsatolni.

    Ja, és a vezeték nélküli billentyűzetemet is inaktiválja, a BIOS/grub-ok környékén még kiválóan működik, gondolom, itt új meghajtót akarna alkalmazni, de nem tudja betölteni, így a busybox-ban sem tudok egyelőre körülnézni. Kipróbáltam, hogy UUID helyett LABEL-t adok meg neki, de ugyanez a szimptóma, nem meglepően (reagált rá, mert akkor /dev/LABEL=MINT_LINUX-ot keresett).

    Nem tudom, hogy a grub.cfg-ben van hiba, vagy valami oprendszeres beállításban, de én az előbbire tippelek, csak nem tudom, mit csinálok rosszul.

    grub.cfg jelenleg:

    [link]

    Hardver: 8 gigás pendrive, grub2 szerint is hd0, 1 db HDD 3 partícióval, hd1-en, jelen esetben nem játékos szerintem.

    Még nézem tovább is, de hátha van valakinek kapásból valamilyen ötlete, hogy egyáltalán melyik irányba induljak el. Linux kapcsán eddig a legtöbbet a boot-okkal sz*vtam eddig, lassan meg kellene tanulnom lépésről lépésre a folyamatot... Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák