Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS

Bekerült a Canonical új csomagformátuma a „snap”, az LXC konténerek kezelését megkönnyítő hypervisor, az LXD, illetve felhő- és IoT-fronton is számos újítás történt.

A most megjelent kiadás hosszan támogatott (LTS), azaz a Canonical öt évig tartja karban és biztosít biztonsági frissítéseket a 16.04-hez. Ez a hatodik LTS, és az első olyan kiadás amely a mainframe-eken is támogatott.

Új csomagformátum

Az új kiadásban mutatkozik be a szoftverterjesztést leegyszerűsítő és meggyorsító megoldás, a korábban már szóba került „snap” csomagformátum, mellyel a cégnek leginkább a közeljövőben vannak tervei, ezzal engedélyezné a konvergenciát az IoT, a mobil és az asztali kiadások között. A új megoldás a már jól megszokott deb formátum mellé érkezik, ugyanis a két rendszer tökéletesen működik egymás mellett.

Hirdetés

A fejlesztők életének megkönnyítése érdekében vezették be a „snapcraft” névre keresztelt alkalmazást. Ennek köszönhetően a forrás- és a deb-fájl meglétével igencsak leegyszerűsödik a csomagkészítés. Aminek köszönhetőn a 16.04-et használó felhasználók évekig élvezhetik a stabil alapot, de mégis telepíthetik a legfrissebb alkalmazásokat is.

Az alkalmazásböngésző
[+]

Az új biztonsági megoldások a terjesztést is könnyebbé teszik a különböző Ubuntu-verziók között, ugyanis a snap csomagok teljesen el vannak izolálva a rendszer többi részétől. A felhasználók anélkül telepíthetnek alkalmazásokat, hogy aggódniuk kellene, hogy az milyen kihatással lesz a rendszerre, illetve a többi alkalmazásra. Emellett a fejlesztőknek is könnyebb dolguk van, hiszen eldönthetik, hogy milyen külső függőségeket csomagolnak az alkalmazásuk mellé.

Új hypervisor

További nagy újdonság, hogy ebben a kiadásban debütál az LXC konténerekhez készített hypervisor, az LXD. (a cég közleménye kitér arra, hogy e technológiák egyes mérések szerint 14-szer gyorsabb megoldást jelentenek a korábbi, hagyományos virtualizációkhoz képest). Az LXD a nemrég megjelent LXC 2.0 része, mely konténeres virtualizáció számos PAAS megoldásra építő cég alapja. A Canonical vezeti az LXC fejlesztését már évek óta, de a 2.0-ás verzióhoz több mint 80 cég járult hozzá.

A gyorsbillentyűk
[+]

Az LXD használata az OpenStackhez lehetővé teszi rengeteg munkafolyamat futtatását sokkal kisebb késleltetéssel, mint a piacon elérhető más felhős infrastruktúramegoldások esetén. Ez számos előnnyel jár olyan cégeknek, akik időérzékeny folyamatokkal dolgoznak, mint például a telekommunikációs hálózatfunkciók virtualizációja, a valós idejű pénzügyi tranzakciók elemzése vagy a médiakódolás és streamelés.

Egyéb újdonságok

Az új kiadásban érhető el először támogatottan a ZFS kötetkezelő és fájlrendszer Linuxra optimalizált változata, elhozva a pillanatfelvétel készítést, a copy-on-write klónozást, az adatsérülés elleni folyamatos integritás-ellenőrzést, az automatikus fájlrendszerjavítást és az adattömörítést. A ZFS-on-Linux egy stabil fájlrendszer, amely a Sun Microsystems munkáján alapul és nagyjából egy évtizede érhető el szabad licenc alatt. Több cég is használja már mind a felhő körüli, mind a konténerekkel kapcsolatos fejlesztéseknél.

A szoftverközpont
[+]

A tárolási témánál maradva, szintén a 16.04-es kiadás hozza el a CephFS-t, egy elosztott fájlrendszert, amely ideális választás a nagy-skálázódású vállalatoknak.

Az Ubuntu 16.04 LTS közös platformot jelent a felhőalapú és a konténeres fejlesztésekhez, eszközök széles skáláján át, úgymint a beágyazott ARM rendszerek, például a RaspberryPi, a szabványos 32, illetve 64 bites Intel/AMD szerverek és a legerősebb IBM Z, LinuxONE vagy POWER8 rendszerek.

Letöltés

Az Ubuntu 16.04 LTS letölthető a hivatalos, illetve a magyar közösségi oldalról.

Azóta történt

Előzmények

  • Ma jelenik meg az Ubuntu 15.10

    Az új változat egy nappal az Ubuntu 11. születésnapja után jön ki.

  • Tízéves az Ubuntu

    Az évforduló napján eddig titkos részleteket árult el Scott James Remmant a blogján az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció születésének körülményeiről.