Új hozzászólás Aktív témák

  • Jedster

    tag

    válasz Stehe #26650 üzenetére

    Használj QoS-t.

    Első lépésben mérd le pontosan, mennyi a neted sávszélessége.

    Lépj be a router kezelőfelületére->Forgalomkezelő: QoS bekapcs. Alatta add meg a mért sebesség 90%-át (a feltöltés ne legyen több, a letöltés lehet 95% körül is). Ezután kattints a mentés gombra. Így már működik a QoS, de alapból automata módban van.

    Jobb oldalon fent van egy gördülőmenü (automata mód). Ezt lehet helyettesíteni "felhasználó által megadott QoS szabályokkal". Alapból ezek vannak ott:
    Web Surf 80 tcp 0~512
    HTTPS 443 tcp 0~512
    File Transfer 80 tcp 512~
    File Transfer 443 tcp 512~

    Attól függően, hogy hogyan szeretnéd kiosztani a hálózati prioritásokat, itt több megoldás is van. Megadhatod a torrentkliensekben beállított portokat is, és ezekhez lehet rendelni prioritást (a legalacsonyabb ajánlott, TCP/UDP opcióval), vagy akár IP/MAC címhez is lehet rendelni. Megoldható, hogy a szomszéd gépeit alacsony prioritásba teszed kompletten. Ehhez a legördülőmenüből kiválasztod az IP-t/MAC címet. Portnak megadod: Any, Prioritásnak pedig legalacsonyabb. Alkalmaz gomb legyen lenyomva a végén.

    A "Felhasználó által megadott prioritás" fül alatt megadható az egyes prioritáshoz rendelt sávszélességek fel/le irányban.

    Ha a wifis eszközöket nem szeretnéd, hogy prioritással kezelje a router, akkor érdemes az ACK, SYN és ICMP fülekből kivenni a pipát. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a wifis torrent jobban leterheli a routert, mint a vezetékes. Pláne, ha sok kapcsolattal is jár. A torrent nagyon sok kis csomagot generál. Tehát ha valaki torrentezéskor prioritást ad az ACK csomagoknak, akkor a torrent miatt generált forgalom is (gyakran akaratlanul) prioritást kap.

Új hozzászólás Aktív témák