Új hozzászólás Aktív témák

  • bociusz

    aktív tag

    válasz Wolfram #77817 üzenetére

    A Band a frekvenciasávot azonosítja. Magyarországon a B1,B3,B7,B8,B20 és B28 sávok vannak használatban 4G célra. Ezek mindegyike FDD sáv, azaz eltérő frekvencián van a lefele és felfele irány (az N78-as 5G sáv viszont már TDD, azaz időosztású, hogy épp felfelé vagy lefelé van rajta adás). A Wikipédián részletesen le van írva, hogy melyik sáv pontosan milyen frekvenciák között lett szabványosítva.
    Ezeket a sávokat az NMHH korábbi aukciókon a szolgáltatók megadott időre (10-15 év) rendelkezésére bocsátotta, hogy ki miből vásárolt be, azt itt tudod megnézni.
    Ezeken a sávokon 2G-től 5G-ig üzemel mindenféle generáció.

    Itt jön be a másik fogalom, a Carrier, magyarul Vivő. Ez az adott frekvenciasávon belül kialakított blokk. A Vodafone-nak pl. az 1800 MHz-es (alias B3) sávban egy 20 MHz-es duplex blokkban van egy 4G vivője. Mivel a 4G legfeljebb 20 MHz széles vivőket támogat, ezért a kapacitás jobb kihasználásához a 4G+ néven marketingelt LTE-Advanced technológia lehetővé teszi több ilyen vivő összefogását, ez a CA (Carrier Aggregation, magyarul vivőaggregáció). A modern eszközök akár 5CA-ra is képesek, azaz ha egy adott helyszínen 5 különböző vivőn is van szolgáltatás, akkor azokat mind össze tudja fogni, ezzel jelentősen bővítve az elérhető sávszélességet.

    Létezik egy speciális alfaja, az intraband CA, amikon azonos sávon belül több vivője van a szolgáltatónak, ezeket is össze tudják fogni a modernebb eszközök. Pl. a Telekom a B7 sávban 30 MHz-cel gazdálkodik ezt (ahol nagy kapacitásra van szükség, pl. Budapest belvárosa, Balaton stb.) egy 20 MHz és egy 10 MHz-es 4G vivőre bontotta, amit össze tud fogni. Ugyanígy a 25 MHz-nyi B1 keretét 15+10 MHz vivőkre bontotta, ez is aggregálható.

    A MIMO egy adott vivőre értelmezett. Mivel főként a magasabb frekvenciákon jön ki az antennatechnológia előnye, ezért jellemzően (az elmúlt években fejlesztett tornyokon) 1800 MHz és afelett érhető el a 4x4 MIMO, alatta csak 2x2 szokott lenni.

    A MIMO és a CA ott kapcsolódik össze, hogy a különböző LTE Category szabványnak megfelelő modemekben maximalizálva van, hogy legfeljebb hány MIMO csatornát képesek összesen kezelni CA-ban. Pl. hiába tud B1,B3 és B7-en is 4x4 MIMO-t mindkét fél, ha az adott konfigurációban mondjuk csak 8 DL MIMO a max, akkor ez 4x4 + 2x2 + 2x2 felállásban fog csak felépülni.

Új hozzászólás Aktív témák