Új hozzászólás Aktív témák

  • tomp

    félisten

    válasz viktorhu #55214 üzenetére

    Egyszerűsítve: egységes IMS APN van a konfigban egységes paraméterekkel. pl IPv4/IPv6/azonosítás stb. A telefon IMS APN-el kapcsolatba lép magával az IMS-el. Az megnézi, hogy a számon van e érvényes VoLTE hozzáférési jogosultság. Ha van és az IMS APN megfelelő akkor az IMS ad az APN-en keresztül egy dedikált külön álló IP-t.
    pl Ha az IMS APN paraméterben a telefon csak IPv4-et kér de a szolgáltatónál IPv4+IPv6 párost küldene akkor bukta van. Nem lesz VoLTE! Ha a telefon v4+v6-ot kér de csak az egyiket kapja meg a szolgáltatótól akkor megy! Ha megkapta a telefon a megfelelő IP-t, akkor elkezdi a VoLTE regisztrációt. Ez már keményebb dió és itt van a magyarázata, hogy miért nem tudna menni 3rd party appokkal!
    Egy rakás olyan feature van amelyek nem szoftveres tudás kérdése hanem hardveres! A modemnek kell tudnia. Ezek kellenek ahhoz, hogy az IP alapú hanghívás a VoIP ne hagyományos úton menjen hanem egy garantált vonalon. Gyakorlatilag IP hanghívás vonalkapcsolt szintű garantáltan. Ez a VoLTE!
    Ha minden feature megvan és az elmentett időzítők, azonosítók, lekérések megfelelőek akkor létrejön a VoLTE regisztráció és onnantól folyamatosan online a VoLTE!
    IP alapon a hang olyan garantált lesz mint az analóg vonal! Felemeled a kagylót és van!
    Hagyományos VoIP sokkal gyengébb, érzékenyebb mivel az IP csomag küldés/fogadás nem állandó, nem garantált, nem stabil. VoLTE viszont az!
    Ez jól megfigyelhető ha nagyon gyenge a térerő és emiatt nagyon lassú a 4G net: indíts VoLTE hívást és közben mérj sebességet! Sokkal gyorsabb lesz ugyan olyan gyenge térerőnél! Vagy ha fullra van terhelve a cella és alig jut neked net akkor csak VoLTE hívást kell indítani és máris lesz használható net! Miért? Mivel a hardveres feature-ök segítségével a bázisállomás a VoLTE miatt a telefonnak a hívás alatt nagyobb erőforrást ad, több RB-t(resource block) ad.

    Amúgy elméletben egy Telekomos kártyával tudnál VoLTE hívást bonyolítani Digi IMS-en keresztül is DE: IMS/VoLTE regisztrációhoz a telefon generál egy speciális azonosítót amit a SIM alapján generál. Ez gyakorlatilag a DRM kulcs. Ezt kéri a hálózat is VoLTE/VoWiFi reg esetén!

    Sajnos a telefongyártók hülyesége, hogy lockolják operátorra a VoLTE-t! Ez már kezd eltűnni és default lesz az IMS megléte így menni fog a VoLTE. Ez a lock a Xiaominál kikapcsolható és akkor máris megy a hazai VoLTE!

Új hozzászólás Aktív témák