Új hozzászólás Aktív témák

  • BalatonL

    újonc

    válasz Multibit #97989 üzenetére

    Sziasztok!

    Köszönöm az értékes gondolatokat! Ahogy pörögtem a kérdéseiteken, arra jutottam, hogy a legjobb, ha kimérem az egyes kapcsolatokat, akkor fog valóban tényeken alapulni a döntésem. Az eredmény tanulságos, de nem szaladnék ennyire előre.

    Először is Multibit kérdésére, hogy "mit értek megfelelő sebesség alatt?": számomra a NAS legfontosabb funkciója, hogy a fényképezőgéppel, RAW-ban készített (főleg családi és kirándulós) képeket ezen tárolom, majd az ide feltöltött képeket egy erős PC segítségével (i5-1135G7, 4 magos 2,4GHz CPU, 32GB RAM, 5GHz Wifi-kapcsolattal csatlakozva a routerre) dolgozom fel Lightroomban / Photoshopban. Amit ennek kapcsán tapasztalok, hogy hiába erős a gép, a képek betöltése pl. Lightroomba lassan történik. Azaz azt gondolom, hogy a mostaninál gyorsabb lokális hálózati és NAS-sebességre lenne szükségem. Ezért (ill. mert kinőttük) cserélek NAS-t is. (A NAS egyébként egy helyen van a routerrel, a földszinten, ahol a PC is található. A PC a routertől fizikailag távolabb van, és nem megoldható sajnos a kábelezés.)

    A család többi része másra használja az internetet, főleg iskolai, játék- és multimédiás célokra. Ők panaszkodnak a gyakran ingadozó internet sebességre és akadozásra (ping?). Számukra a NAS gyors elérése nem elsődleges (még).

    Mivel valójában nem egy, hanem két problémáról beszélünk, emiatt úgy döntöttem reggel, hogy inkább kimérem, hogy melyik szobában pontosan mi is a probléma, honnan milyen sebességgel lehet másolni a NAS-ról és a NAS-ra, ill. hogy is néz ki az internet sebessége a földszinten és az emeleti szobákban. Az eredményeket az alábbi táblázat mutatja, színskálával mutatva az eltéréseket (oszloponként hőtérképezve):

    Jó pár érdekességet tapasztaltam.
    1. A földszinten 5 GHz-es wifi hálózaton igazából nincs is gond a sebességgel. A feltöltés hasít, igazából a NAS-ról letöltési sebességet kellene tudni növelni. Lehet, hogy kéne egy direkt LAN-kapcsolat a routerrel? Csak itt lényeges számomra a NAS gyors elérése.
    2. A kliensek fejlettsége (erős vagy már elavult laptop pl.) érdemben sehol sem befolyásolta a le- és feltöltési sebességet.
    3. Az emeleten igazából csak 2 szobában van valódi gond az internet sebességével. Van olyan szoba, ahol gyorsabb a 2.4 GHz-es, mint a már távol lévő 5 GHz-es wifi hálózat. Valószínűleg ha a jelenlegi 1 darab mellé beállítok még 1 vagy 2 mesht az emeletre, akkor megoldódik a teljes lefedettség.
    4. Mobiltelefonról lényegesen lassabb a NAS elérése mindenhonnan, mint az ugyanabban a szobában található laptopé vagy PC-é (ugyanazt a wifi-hálózatot használva). Ennek nem igazán értem az okát.
    5. Az ábrán nem látszik, de mértem a ping értékeket is. Alapvetően a hálózaton belül a ping végig a 2-5ms között mozgott. Ott növekedett meg csak lényegesen, ahol nem volt megfelelő a wifi lefedettség.

    A fentiek alapján egyelőre úgy döntöttem, kivárok. Megveszem a NAS-t (ami jelentősen erősebb CPU-val, RAM-mal és írás-olvasási sebességgel rendelkezik), megnézem, hogy változik-e a NAS-ra/ról írási-olvasási sebesség, és csak utána döntök majd a router vagy switch vásárlásról. Akkor mindenképpen visszatérek és beszámolok a fejleményekről.

    Ha a fentihez van kérdés vagy gondolat, szívesen veszem! és köszönöm. :R

Új hozzászólás Aktív témák