Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz oil120 #7136 üzenetére

    Normális konstrukciónál a soros körben, az áramgenerátoros meghajtás miatt ez nem jelent problémát, emiatt nem nő az áram. Ez a driver működési elvéből következik, ami hajszálpontosan stabilizál, a söntön eső feszültség figyelésével. Így egyik LED semmiképp sem tudja károsítani a másikat.

    Ilyen esetben 5 db LED nem azért megy tönkre, mert egymásra hatnak, hanem sorra zárlatos lesz (tehát nem egyszerre), ami a használójának eleinte nem tűnik fel, míg valamelyik meg nem szakad.

    Ha viszont a javítás után a tulajdonos leszokik arról, hogy maximumon járassa a háttérfényt, van rá esély, hogy a többi LED (ami már eddig is elég jól vizsgázott az "égetési teszten") bírni fogja.

    Amellett van lehetőség arra is, hogy a meghajtóáramot a javítást végző szakember csökkentse, megfelelő áramköri módosítással, így a felhasználói már hiába is tolja maximumra. (Ami persze nem a felhasználó hibája, hogy a gyártó alulméretezett.)

    Van többkörös driver, ami külön-külön figyeli a soros körök áramát, ez is jó.

    Ami nem jó, az a leggagyibb kategória (Vortex, Akira és klónjai, a 6 V-os dupla integrált LED-jeikkel), ahol több soros kört párhuzamosan kötnek, majd az egészet két szál vezetéken egy szimpla driver hajt meg, amit ráadásul még szabályozni sem lehet. Nincs a menüben háttérvilágítás, illetve ha megnézzük az IC adatlapját, vezérelni nem is lehetne a PWM-et, mert ilyen egyszerű fajta.

    Tehát az ilyen driver állandó max. áramon tolja a világítást, míg előbb-utóbb egyik ág megszakad. Ezután az áram, ami eddig mondjuk 3 párhuzamos ágat hajtott, csak két ágon fog eloszlani, ami már fokozott a túlterhelés, sorra kinyíródnak azok is, míg a maradék egy ág is elpukkan.

    Itt van az, hogy a LED-ek valóban kaptak rendesen, az összes cseréje után még az áramot is ajánlatos visszavenni, hogy tartson is utána. A normális használatoz egyébként sem kell a max. háttérfény, sőt túl erős is. Úgyhogy ez nem jelent hátrányt, sok embernek fel sem tűnik a különbség.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák