Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz WonderCSabo #12507 üzenetére

    Számtalan dolog miatt. Bár lehet, hogy neked nem, csak akinek DeepColor kompatibilis a TV-je (esetleg a monitora, bár az elég ritka, de az enyém pl. ilyen).

    A DVD-k és Blu-Ray-ek 8 bitesek, de még az eredeti BD forrásban is szükség van a chroma térkép átméretezésére. Az okosabb resize algoritmusok akár 16-bit floating point-ot is kiköphetnek (minél több, annál jobb... egy bizonyos fokig persze...). Aztán ott van még a 16-235->0-255 konvertálás, ezek mind magasabb bitmélységet igényelnek. Sőt, akkor még nem is beszéltünk Color Management-ről sem, ami megint csak durva többlet-precizitást igényel, ha komolyabb korrekciókat akarsz (és általában kell, mert sok LCD 2.2-es, netán még alacsonyabb gamma görbe körül cirkál, pedig mozifilmekhez olyan ~2.35 lenne az ideális).

    Ha mindezeken túlestél, akkor vissza kell kerekíteni vagy ditherelni a képet a Display Mode-nak megfelelően. Ha ez 8 bit, és nincs ditherelés, akkor nem úszod meg látható kerekítési hibák nélkül. (A ditherelés pedig képzajként jelentkezik.) A 10-bit nem 256*256*256, hanem 1024*1024*1024, milliók helyett billió színárnyalatot képezhet, így egy átlagos embernek már kielégítő eredményt szolgáltat. (Az emberi szem tökéletes átveréséhez ~16 bit kéne, de már 10 is nagyságrendileg jobb, mint 8, és ugyebár a forrás amúgy is csak 8, ezért sem kell túlzába esni, mert csak a köztes korrekciókat kell fedezni a töblettel...)

    /// Beszúrtam egy képet az első erről szóló HSZ-embe!

    Sőt, ha nincs DeepColor, akkor a ditherelés jön jól. A madVR azt nagyon jól csinálja alapbeállításon is. Itt a 10-bit input opció felel érte. (Akár lősz mellé 10-bit output-ot, akár nem.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák