Új hozzászólás Aktív témák

  • Dave™

    nagyúr

    Na egy gyors összehasonlítás a Xears XT120Pro és az XR120Pro II között:

    Fizikai:

    XT: szerintem a formája tök jó, bár hatalmas, kék, szimmetrikus kábelezésű
    XR: valamivel kisebb, henger formájú (=unalmas), fekete, aszimmetrikus kábelezésű

    Szerintem mindkettő jól néz ki, bár jobbat is el tudok képzelni :) Mindkettő nagyon egyben van, alumínium házas, egyenes és vékony jack dugós. Kiváló minőség mindkettő.

    Hang:

    XT: mély nagyon sok, főleg a közép-mély, célszerű eq-val rendesen korrigálni, meleg tónus, nagy tér, kiváló szeparáció, gyors, agresszív, nagyon-nagyon részletes (az egyik legjobb tulajdonsága szerintem). A mélyen kívül a magas is ki van némileg emelve, de messze nem annyira, mint a mély. A középnek kellett anno a bejáratás, közel kiváló. Dinamika kiváló. Összegezve eq nélkül elég sötét és mély tónus, eq-val viszont meleg, nagyon szerethető kellemes, testes, karakteres hangja van. Nehéz elfelejteni :)

    XR: a mély valamennyire ki van emelve, de nagyon kontrollált, szinte mindig a háttérben van, ritkán érezni a kiemelést (számfüggő). Egyébként nagyon szép, telt, részletes a mélye, abszolút nem kevés, de nem is túlzottan sok. Szerintem pont jó így. A magas sokat tisztult már az első pár óra után, már nincs az a fémes csilingelő hangja, az egész füles meglepően jól kiegyensúlyozott, még ha ki is emel valamennyit alul-felül, rendkívül kiegyensúlyozott hatást kelt. Közép az első pillanattól kiváló. Tér kiváló, szeparáció szintúgy, színezetlen, rendkívül precíz, analitikus, minden tartomány jól kontrollált és elhatárolt, fantasztikusan részletes, "őszinte" hangzás. Dinamika talán egy fokkal még jobbnak érződik, mint az XT-nél.

    A legeslegnagyobb különbség a két füles között hangban a meleg vs. színezetlen tónus, ezt követi szorosan a túlzó vs. nagyon kontrollált mély. Az XT inkább "fun" füles, az XR meg inkább analitikus, de messze nem az unalmas fajtából, nagyon élő, dinamikus hangja van. Mindkettő tere és szeparációja hasonlóan jó, a részletessége szintúgy, de a tisztább hangkép miatt az XR picit részletesebbnek és dinamikusabbnak hat. Nincs nagy különbség, ráadásul az XT is több, mint kiváló ezeken a területeken is.

    És akkor az örök kérdés: ha egy lakatlan szigetre száműznének egy napelemes lejátszóval, melyiket vinném magammal: XR120Pro II. De jobb lenne, ha mindkettőt lehetne, mert az XT-nek is nagyon egyedi, szerethető hangja van, kicsit alakítani kell rajta az eq-val, de meghálálja. Az XR az én szememben gyakorlatilag tökéletes. Érdemben nem tudok belekötni.

    A fentiek alapján úgy gondolom, hogy nem teljesen ugyanaz a driver van a TD100 II-ben és az XR120Pro II-ben. Előbbi elmondások alapján meleg tónusú, mint az XT, viszont a mélye inkább az XR mélyeire hasonlíthat, csak nagyobb intenzitással. XT/TD viszonylatban a mély lehet a legnagyobb különbség, ez ízlés (és eq) kérdése. Ezek alapján a két véglet az XR (analitikus) és az XT (rendkívül testes, meleg hangzás), a TD a kettő között lehet karakterben (a fentiek alapján szintén meleg, de nem elnyomó, hanem kontrollált mélyekkel). Ekkora különbségeket szerintem kizárt, hogy csak a ház minimálisan más formája okozzon, valószínűleg más finomhangolású a driver.

    Mindezek ugyanarról a lejátszóról (SE W890i + Sony NWZ-A816), ugyanazzal a közepes gumiharanggal (Thomas lespórolta ezt az XR csomagjából, de 3 pár bi-flange-et küldött).

    Van még kérdés? :D

Új hozzászólás Aktív témák