A törökök megint betiltották a YouTube-ot

Tegnapi tudósítások szerint egy török bíróság újra elrendelte a YouTube videomegosztó oldal blokkolását, mivel úgy ítélték meg, hogy az ott fellelhető tartalmak megsértik az ország alapító atyjának emlékét.

Törökországban másodszor rendelik el a Google tulajdonában lévő népszerű szájt tiltását. Tavaly márciusban is kialakult egy „virtuális háború” a törökök és a görögök között az interneten, melynek során a görögök a török nemzeti érzés legérzékenyebb pontját vették célba, s válogatott módon becsmérelték Kemal Atatürköt, a modern török állam megalapítóját, akit kultikus tisztelet övez az országban, képe minden állami hivatalban ott lóg a falon, s a török törvények börtönnel sújtják azokat, akik tiszteletlenül beszélnek róla. Az akkori tiltást feloldották, miután a Google eltávolította az érintett videókat.

A múlt heti rendelkezés értelmében az a török felhasználó, aki a YouTube-ra akar belépni, január 17. óta egy figyelmeztető üzenettel találja magát szembe, mely közli a tiltás tényét. További részleteket még nem tudni, feltehetően újra feloldják korlátozást, ha az oldal üzemeltetői törlik a bántónak ítélt anyagokat.

Azóta történt

Előzmények