Erőszakos rendőrök felkerülhetnek a YouTube-ra – de csak magyarázattal

A múlt héten nem kevés visszhangot váltott ki a YouTube lépése, amikor az erőszakos tartalom miatt az egyiptomi Vael Abbász képeit és videóit levették a videomegosztó oldaláról, s megszüntették Abbász hozzáférését is. A képeken valóban erőszakos jelenetek voltak láthatóak, ám az érintett férfi neves jogvédő, a rendőri brutalitás elleni harca részeként töltött fel több mint száz anyagot az oldalra.

Tegnap a Google által birtokolt YouTube közleményben tudatta, hogy visszaállították Abbász hozzáférését, s a képek elhelyezését is helyben hagyták, amennyiben azok megfelelő kontextusba vannak állítva – a közlemény szerint azért került sor a letiltásra, mivel megfelelő magyarázat nélkül a videók az erőszak öncélú ábrázolásának tűntek (a nyilatkozat nem tér ki arra, hogy mi a megfelelő és elegendő kontextus…). Tagadják, hogy az egyiptomi kormánynak bármi köze lett volna döntésükhöz.

Az eltelt egy hétben több nemzetközi szervezet is tiltakozott a cenzúra miatt, mivel úgy vélik, hogy nagyon kevés terepe van az egyiptomiaknak a hatóságok erőszakossága miatt tiltakozniuk, s ezek egyik legfontosabbja a YouTube. Abbász ráadásul roppant ismert (ebben az évben egy nemzetközi díjat is kapott tevékenységéért) –, s kulcsszerepe volt abban, hogy nyilvánosságra került egy olyan videó, amelyen egy hátrakötözött kezű egyiptomi buszsofőrt a rendőrök gumibottal szodomizáltak. Ezek után országszerte zavargások törtek ki, s megtörtént az a ritka eset, hogy rendőröket ítéltek el.

Azóta történt

Előzmények