A Vodafone-nál is lesz 42 megás internet

A tervezettnél hamarabb végez magyarországi mobilhálózatának tavaly márciusban megkezdett korszerűsítésével a Vodafone – jelentette be tegnap a vállalat. Noha eredetileg az operátor 14,4 megabites sebességig gondolta rövid távon feltornászni az új infrastruktúrán biztosított mobilinternet letöltési sávszélességét, végül a riválisok által időközben elindított újabb megabitháborúra tekintettel országosan 21 Mbps-ig, sőt néhány nagyvárosban 42 Mbps-ig emelte a szintet.

Kilenc hónap alatt a főváros kivételével a teljes hálózat modernizációjával végzett a Vodafone. Mára több mint 2100 bázisállomás cseréjével, közel 110 új állomás létesítésével 673 településen vált elérhetővé a nagyobb mobilinternetes sávszélességet biztosító HSPA- és HSPA+-technológia. Ezeken a területeken az ügyfelek által használható maximális letöltési sebesség mindenütt 21,6 Mbps-ra, 21 nagyvárosban pedig ennek az értéknek a duplájára, 42 Mbps-ra nőtt. Bizonyos 2G-készülékkel rendelkező felhasználók is érezhetik a fejlesztés hatását: ők EDGE-en keresztül böngészhetnek a jóval lassabb GPRS helyett.

Nő a lefedettség

A szolgáltató új 3G-hálózata jelenleg a lakosság 70 százalékát fedi le, de a múlt hónapban lezárult frekvencia-árverésen megszerzett blokkoknak köszönhetően a mobilinternetes lefedettséget száz százalék közelébe terjesztik ki. Amint arról beszámoltunk, a Vodafone 15,7 milliárd forintért jutott hozzá két darab 1 MHz-es frekvenciablokk használati jogához a 900 MHz-es sávban.

Döbrőssy Gábor, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese az IT café-nak adott interjújában elmondta: eddig a 3G-szolgáltatást a 2,1 GHz-es frekvencián nyújtotta a Vodafone – ahogy a konkurensek is –, és ennek hullámterjedési jellemzői miatt gazdaságosan nagyságrendileg 70 százalékos lakossági lefedettséget lehet biztosítani. A mobilinternet előtt most megnyitott 900 MHz-en nagyobb cellák alakíthatók ki, így olyan gyérebben lakott területekre is el tudnak jutni, ahová korábban üzleti okokból nem. Amint az árverés eredménye jogerőre emelkedik – és ha a kizárt pályázók nem nyújtottak be fellebbezést, erre már a héten sor kerülhet –, a szolgáltató azonnal megkezdi a kivitelezést. Ez a 3G országos kiterjesztését célzó beruházás a tervek szerint áprilisra zárul le.

LTE egyelőre nem lesz

Döbrőssy kiemelte: a világon elsőként a Vodafone Magyarország installálta az OSTA2-es Huawei hardverplatformot. Ezeknek az eszközöknek a teljesítménye a méretükhöz képest kimagasló, energiafogyasztásuk pedig 50 százalékkal alacsonyabb, mint a korábban használt berendezéseké. Az új platform keretében működő 3darab Huawei MSS szerver teljes redundanciát garantál, azaz egy esetleges meghibásodás esetén sem érzékelnek semmilyen problémát az ügyfelek – tette hozzá.

A műszaki vezérigazgató-helyettes lapunknak elmondta: az új hálózat támogatja a Long Term Evolution (LTE) technológiát is, melyet itthon az elsők között tesztelt és validált a Vodafone. Ugyanakkor a szolgáltató üzletileg egyelőre nem látja indokoltnak a még nagyobb sávszélességet biztosító LTE bevezetését, többek között azért sem, mert az azzal kompatibilis készülékekből alig kapható néhány.

Mobilnet a földalattin és a pincében

A Vodafone egyben bejelentette: február végéig a kisföldalatti vonalán is elérhetővé teszi a 3G-mobilinternetet. Ahogy azt megírtuk: a szolgáltató tavaly decemberben a 2-es és 3-as metróba már levitte a HSPA+-t.

Egy Mini Bázis cellájában
Nem új szolgáltató, csak egy Mini Bázis

A budapesti sajtótájékoztatón azt is közölték, hogy mostantól válik elérhetővé a lakossági ügyfelek számára is a femtocella-technológiát alkalmazó Mini Bázis eszköz, amellyel olyan helyeken lehet térerőt biztosítani, ahová a fejlesztések ellenére sem jut el a jel – például borpincékbe, mélygarázsokba, fémszerkezetes irodaépületekbe vagy éppen tájvédelmi körzetekbe és azok környezetébe. A Vodafone a lakossági ügyfeleknek a kisebb teljesítményű Mini Bázist kínálja, ez 30-40 méter sugarú körben képes 3G-lefedettséget biztosítani. A közel 38 ezer forintért kínált eszköz maga egy olyan kis méretű – nagyjából egy otthoni wifirouter nagyságú – mobilhálózati bázisállomás, mely vezetékes internethez csatlakoztatva létesít szűk lefedettségű 3G-hálózatot.

Az állomás 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni, használata földrajzi területhez kötött, kizárólag a vásárláskor az ügyfél által Magyarország közigazgatási területén belül meghatározott címen működik. Az, hogy mely számok csatlakozhatnak a „magánhálózatra”, beállítható.

A Vodafone a lakossági Mini Bázis forgalmazását tavaly októberben tervezte megkezdeni, hogy erre miért csak most került sor, nem árulták el. A cég tájékoztatása szerint a vállalatok számára 2011 áprilisa óta elérhető eszközből eddig több százat értékesítettek.

Azóta történt

Előzmények