Levitte a mobilnetet a metróba a Vodafone

A mai naptól a budapesti 2-es és 3-as metró teljes területén elérhető a Vodafone HSPA+-hálózata – jelentette be ma az operátor a berendezéseket szállító Huawei hazai képviseletével, a fővárosi önkormányzattal és a Budapesti Közlekedési Központtal közösen. A stílszerűen a Puskás Ferenc Stadion megállóban tartott sajtótájékoztatón kiderült: az operátor ügyfelei a metróállomásokon – beleértve a legmélyebben, 38 méteres mélységben fekvő Deák téri állomást is – és az alagutakban egyaránt 21,6 megabites elméleti maximális letöltési sebességű mobilinternetet használhatnak okostelefonjukkal, táblagépükkel vagy hordozható számítógépükkel. 2012 elején a szolgáltatás az 1-es metró, a földalatti vonalán is elérhetővé válik.

Hirdetés

A rendezvényen elmondták: ugyan Kínában és Dél-Koreában már az összes metróvonalon lehet mobilinternetezni, ez a lehetőség ma még messze nem hétköznapi. „Londonban a tervek szerint csak a 2012-es nyári olimpia idejére juthat el a széles sávú mobilnethálózat a metróba, New Yorkban pedig csak az állomásokon érhető el, míg a metróalagutakban, utazás közben nem. Büszkék vagyunk arra, hogy a mostani fejlesztéssel Budapest megelőzi mindkét metropolist” – mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

(Fotó: Dojcsák Dániel)
(Fotó: Dojcsák Dániel)

A Vodafone Magyarország idén tavasszal jelentette be nagyszabású hálózatkorszerűsítési projektjét. Most elmondták, hogy a teljes hazai infrastruktúrát érintő fejlesztéssel – melynek során a régi berendezéseket a Huawei LTE-képes eszközeire cserélik le – jól haladnak, 9 hónap alatt, karácsonyra Budapest kivételével befejezik az egész hálózat frissítését. 2012 márciusára már a fővárosban is készen leszünk – ígérte Beck György, a cég elnöke.

A két másik mobilszolgáltató ügyfeleinek még várnia kell arra, hogy a föld alatt is tudjanak mobilinternetet használni. Az IT café megkeresésére a Magyar Teklekom kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a vállalat mobilhálózat-fejlesztésének fókuszában jelenleg a 4G/LTE-hálózat kiépítése áll, a metróhálózatban ma a 2G-alapú hang- és adatszolgáltatások működnek. A Vodafone beruházását már a hét elején megszellőztető HWSW pedig azt írta, hogy a Telenor leghamarabb a jövő év elején indíthatja el Hipernet-szolgáltatását a budapesti metróban, mégpedig úgy, hogy a Vodafone-tól bérel hálózati kapacitást.

Azóta történt

Előzmények