Megjelent a Viber asztali változata

A Viber tegnap nemcsak azt jelentette be, hogy a különböző mobilplatformokon már több mint 200 millióan használják kommunikációs szoftverüket, hanem közölték, hogy mostantól letölthető és használható az asztali gépekre tervezett változat is. Egyelőre Windowsra és Macre érhető el, de már készül a linuxos verzió is.

A Viber ezzel a lépésével hivatalosan is a Skype vetélytársa lett, ugyanis nemcsak azt tudja, amit a most már a Microsoft tulajdonában lévő szolgáltatás (chat, VoIP, videóhívás, ez utóbbi még béta a desktopos verzióban), hanem az új asztali változat automatikusan szinkronizál a mobilon lévő alkalmazással, vagyis az üzenetküldőben tárolt információk minden platformon, minden eszközön elérhetőek, és a törlés is szinkronizáltan történik meg.

Amit viszont még nem tud: nem támogatja a mobilról mobilra történő videohívást, ahogy a konferenciabeszélgetést sem. A telepítés egyszerű, viszont feltétele, hogy a felhasználónak egy mobil eszközén már fenn legyen a Viber, ugyanis a telefonszám szükséges az asztali változat aktiválásához. Különösen vonzó kényelmi funkció, hogy a szoftver érzékeli, hogy a felhasználó melyik platformot használja, így számítógép előtt ülve nem kell felugrálni a mobilhoz.

A közleményben jelzik, hogy az asztali verzió része a következő főverzió, a 3.0 kiadási folyamatának, melynek keretében a mobilplatformos szolgáltatások is újabb funkciókat kapnak (a desktopváltozathoz is az új verziót kell használni a mobilon). Nyelvi bővítés is történt, a nyolc újjal együtt most már 27 nyelvet támogat a Viber (habár a hivatalos lista csak az iPhone-os változatnál jelzi a magyar nyelvet, olvasóink jelezték, hogy ez a támogatás a többi platformon is megvan).

A Viber szolgáltatásai ingyenesek, a cég egyelőre a terjeszkedésre koncentrál, ugyanakkor azt már közölték, hogy terveik szerint a jelenlegi kínálat mindig is ingyenes marad – feltehetően az újakért, például a mobil-mobil videókapcsolatért szándékoznak majd díjat szedni.

Azóta történt

  • Hangüzenet funkcióval gazdagodott az egyre népszerűbb WhatsApp

    Csatolmányként már eddig is küldhettünk hangot, mostantól azonban közvetlenül a beszélgetésből, egy érintéssel rögzíthetünk és küldhetünk hangüzenetet.

  • Elkelt a Viber

    Az egyik legnépszerűbb üzenetküldő és VoIP-szolgáltatót a japán Rakuten online kereskedelmi vállalat vásárolja fel 900 millió dollárért.

  • VoIP-funkciót kap a WhatsApp

    A Facebook által 19 milliárd dollárért megszerzett szolgáltatást várhatóan nyár elejétől lehet majd beszélgetésre is használni.

  • 215 millióval száll be a Tangóba az Alibaba

    Újabb nagyszabású üzletre kerül sor az üzenetküldő alkalmazások piacán, a kínai Alibaba által vezetett finanszírozási körbe a többi szereplő további 65 millió dollárral szállt be.

Előzmények

  • Skype hívások az Outlook.com fiókból

    Jelenleg még csak az Egyesült Királyságban élők próbálhatják ki az új szolgáltatást, de néhány hónap múlva minden Outlook.com felhasználó indíthat hívást egyenesen a levelezőből.

  • Minden Skype-fiók ellopható?

    Egy biztonsági szakember az ügyfélszolgálat működésében talált hibákat, de a cég egyelőre még nem reagált a felvetésre.

  • Közeledik a Facebook-hívások ideje

    Lassan kiléphet a tesztperiódusból a szolgáltatás, ami iOS után most Androidra is elérhető – bizonyos országokban.

  • Távközlési szolgáltató-e a Skype?

    A francia hatóságok szerint igen, így meg kell felelnie a távközlési vállalatokra vonatkozó szabályozásoknak.