Hangüzenet funkcióval gazdagodott az egyre népszerűbb WhatsApp

A szinte minden platformra elérhető és már 300 milliónál is több felhasználóval rendelkező azonnali üzenetküldő szolgáltatás tegnap frissítette alkalmazásait (legalábbis az iOS-es és androidos verziókat biztosan, de a BlackBerry szoftverboltjába egyelőre még nem érkezett meg a frissítés), az új verzióval pedig már hangüzenetet is lehet küldeni, méghozzá sokkal egyszerűbben, mint eddig.

Mostantól nem kell almenükben bogarászni, elég egyszerűen rábökni a mikrofon ikonra a szövegbeviteli mező jobb oldalán, és az így rögzített hangot máris továbbíthatjuk (vagy törölhetjük, ha nem úgy sikerült a felvétel, ahogy szerettük volna). Időlimit nincs, olyan hosszú hangüzeneteket rögzítünk amekkorákat kedvünk tartja, és arról is kapunk visszajelzést (egy kék mikrofon képében), ha az üzenetünket a fogadó fél meghallgatta. A WhatsApp fejlesztői arra is figyeltek, hogy a program automatikusan váltson a telefon két hangszórója között, attól függően, hogy a fülünkhöz emelve, vagy kihangosítva szeretnénk meghallgatni az üzenetet.

A cég társalapító és elnök-vezérigazgatója nagy reményeket fűz az újdonsághoz, szerinte az üzenetek gépelése unalmas és monoton, az emberek pedig minél egyszerűbben és gyorsabban szeretnének túlleni egy üzenet elküldésén, az új funkció pedig pont ezt az igényt próbálja kielégíteni. Jan Kuom az AllThingsD-nek azt is elmondta, hogy az alkalmazás fejlesztése várhatóan a képkezelés, képmegosztás felé veszi az irányt, hiszen már most is napi 325 millió fényképet küldenek egymásnak a WhatsApp felhasználói.

A WhatsApp mára az egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatássá nőtte ki magát. Jelenleg 300 millió felhasználója van, a napi üzenetforgalom meghaladja a 31 milliárdot – júniusban még csak 250 millió felhasználó volt, és a napi üzenetek száma is csak 27 milliárdra rúgott. Mivel a WhatsApp alkalmazás szinte minden mobilplatformon elérhető (még Symbian verzió is van), használói attól függetlenül tudnak egymással kommunikálni, hogy milyen operációs rendszer fut a telefonjukon. Németországban és Spanyolországban például 20 millió aktív felhasználójuk van (előbbi lakossága 82 millió, utóbbié 47 millió), Hongkongban pedig 50 százalék feletti a WhatsApp-penetráció.

Azóta történt

  • Elkelt a Viber

    Az egyik legnépszerűbb üzenetküldő és VoIP-szolgáltatót a japán Rakuten online kereskedelmi vállalat vásárolja fel 900 millió dollárért.

  • Zuckerberg, a pizsama meg a 3 milliárd dollár

    Egy régi sztori merült fel a múltból az akkor még igen szemtelen fiatal vállalkozóról és egy vérig sértett befektetési cégről.

  • VoIP-funkciót kap a WhatsApp

    A Facebook által 19 milliárd dollárért megszerzett szolgáltatást várhatóan nyár elejétől lehet majd beszélgetésre is használni.

Előzmények