Tovább gyengélkedik az AMD

Nem túl rózsás, de a Wall Street szerény várakozásait mégis felülmúló számokat jelentett az idei első negyedévre az Advanced Micro Devices (AMD). A chipgyártó a mostani trimesztertől sem remél sok jót, és ez a borús prognózis a hosszú ideje mélyrepülésben mozgó részvényárfolyamot közel 5 százalékkal, 3,2 dollárra húzta vissza a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

A márciussal zárult negyedévet a cég 1,18 milliárd dollár árbevétellel és 416 millió dollár veszteséggel zárta – az előbbi 21 százalékkal kevesebb, az utóbbi pedig 14,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők jóval kisebb forgalmat (átlagosan 978 millió dollárt) és valamivel nagyobb mínuszt vártak.

Milyen mélypont?

Dirk Meyer
Dirk Meyer

Ez önmagában jó hír lett volna, de csalódást okozott, hogy az AMD – az Intellel ellentétben – nem számít egészségesebb második negyedévre. Paul Otellini, a konkurens processzorgyártó vezére a múlt héten azt mondta: a PC-piac elérte a mélypontot, és az iparág kezd visszatérni a normális szezonális trendekhez. Az AMD első embere azonban messze nem ilyen optimista. „Hallottam, hogy egyesek szerint elértük a mélypontot. Nem is értem, hogy a mostani gazdasági helyzetben hogy lehet ilyet mondani” – reagált az állításra Dirk Meyer.

Aki szerint a gazdaság továbbra is gyenge, és ezért képtelenség megbízhatóan megjósolni a kereslet alakulását. Az első és a második negyedév amúgy is a leggyengébb a chipgyártók számára – tette hozzá. Az AMD azt várja, hogy a második trimeszterben az árbevétele alacsonyabb lesz a mostaninál.

A negyedév során a vállalat kevesebb mikroprocesszort adott el, mint egy éve, és ezek átlagára is csökkent. Az üzletág árbevétele 21 százalékkal, 938 millió dollárra esett vissza. A grafikus processzorok forgalma szintén mérséklődött – 15 százalékkal, 222 millió dollárra –, de e termékkörben az átlagár nőtt.

Átszervezés alatt

Az AMD az év elején Abu-Dzabi kormányának stratégiai befektető vállalkozásával karöltve leválasztotta és önálló vállalatba szervezte ki a félvezetőgyártó tevékenységét. A GlobalFoundries néven március elején elindított cég a harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártó a világon – az első negyedéves jelentésben még ennek számai is szerepeltek. A leválasztással kapcsolatban a cég 195 millió dollár egyszeri költséget könyvelt el.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az alacsony bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – azt jelzi: van még mit faragni a költségeken. Ez a mutató az első negyedévben 35 százalék volt, körülbelül 5 százalékkal kevesebb a kívánatosnál. A rivális Intelnél a nyereséghányad 45,6 százalék volt az első negyedévben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Jönnek a DirectX 11-es chipek az AMD-től

    Az Advanced Micro Devices várhatóan a Windows 7 megjelenéséhez időzíti a Microsoft új API-gyűjteményére épülő grafikus chipjét.

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Vége az Intel diadalmenetének

    Csökkent a chipóriás részesedése a mikroprocesszorok piacán, az AMD a nehéz gazdasági környezet ellenére erősíteni tudott.

  • Képtelen a veszteségtől szabadulni az AMD

    Egyedül a grafikus processzorokat tervező üzletág teljesítménye adhat okot bizakodásra. Rendkívül alacsony a nyereséghányad.

Előzmények