Megszabadult a chipgyáraitól az AMD

A héten megkezdte működését a GlobalFoundries nevű szerződéses félvezetőgyártó vállalat, melyet az Advanced Micro Devices (AMD) az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozásával közösen álmodott meg tavaly. Az AMD chipgyártó tevékenységének leválasztásával létrehozott cég aktívan tárgyal potenciális megrendelőkkel, és egy újabb – ezúttal egyesült államokbeli – fab felépítésével tervezi bővíteni gyártókapacitását.

Amint Douglas Grose vezérigazgató a sajtónak elmondta: a GlobalFoundries közel 3000 alkalmazottal kezdi meg a tevékenységét, a nagy többség a két drezdai chipgyárban dolgozik. A vállalat központja viszont a kaliforniai Sunnyvale-ben van, közvetlenül az AMD főhadiszállása mellett. A gyártókapacitás jelenleg havi 25 ezer szilíciumostya, de ezt a meglévő üzemek bővítésével és egy új felhúzásával több mint háromszorosára tervezik növelni négy éven belül. Az új gyár a tervek szerint a New York állambeli Saratogában épül majd fel 4,2 milliárd dolláros beruházással – a munkálatokat várhatóan a nyáron kezdik meg és 2012-ben fejezik be.

Hector Ruiz
Hector Ruiz volt AMD-vezér lett az új cég igazgatótanácsának elnöke

A vállalat – mely Grose elmondása szerint a harmadik legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó lesz a tajvani TSMC és UMC után – egyelőre kizárólag az AMD számára gyárt chipeket, de aktívan igyekszik új ügyfeleket is toborozni. A vezérigazgató a Reuters-nek elárulta, hogy több potenciális megrendelővel is tárgyalnak, többek között a mobiltelefonokban és más hordozható eszközökben népszerű architektúrát fejlesztő ARM-mal is az együttműködés lehetőségeiről. Több céget Grose nem nevezett meg, de sokat sejtetően hozzátette: „gondoljanak a legnagyobb fabless [azaz a gyártást szerződéses gyártókra bízó chiptervező] vállalatokra.”

A chipgyártás leválasztásával ilyenné vált a gyáraira egykor büszke AMD is, amely a jövőben a processzoroknak, GPU-knak és lapkakészleteknek kizárólag a tervezésével foglalkozik majd – hasonlóan riválisához, az Nvidiához. A nagy múltú cég ezzel megszabadul a gyártástechnológiai fejlesztés rendkívül költségigényes terhétől.

A GlobalFoundries értéke mintegy 4,3 milliárd dollár, mely az AMD által adott infrastruktúra és szellemi tulajdon 1,8 milliárd dollárjából, az abu-dzabi Advanced Technology Investment Company (ATIC) által befektetett 1,4 milliárd dollárból, valamint az AMD körülbelül 1,1 milliárd dolláros adósságából áll össze. A vállalat 34,2 százaléka az AMD, a fennmaradó 65,8 százalék pedig az ATIC kezében van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények