Az Intel nekiment az AMD-nek

A világ legnagyobb processzorgyártója már akkor megfogalmazta kételyeit, amikor történelmi riválisa közel fél évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta a chipgyártó tevékenység leválasztásával kapcsolatos terveit. Az Intel ugyanis azt gondolja, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) üzemeit átvevő és arab befektetők többségi tulajdonában lévő GlobalFoundries nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló, legutóbb 2001-ben megújított keresztlicenc-megállapodásban garantált jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os – más néven PC-kompatibilis – mikroprocesszorokat gyártani.

A kételyek meglebegtetését most tett követte. Amint az AMD rendes tőzsdei jelentéséből kiderül: az Intel a megállapodás „súlyos megszegésére” való tekintettel kezdeményezte annak felbontását. A szerződés szerint az AMD-nek a panasz kézhezvételétől számítva 60 napja van a konfliktus megoldására.

Az Intel azt állítja, hogy a GlobalFoundries nem tekinthető leányvállalatnak, ezért nem terjed ki rá a 2001-es – és egyébként jövőre lejáró – licencmegállapodás hatálya. „Az AMD az Intel jóváhagyása nélkül nem terjesztheti ki egyoldalúan a licencjogokat egy harmadik félre” – foglalta össze a vállalat véleményét Bruce Sewell, az Intel jogásza. „Nyitottak vagyunk a probléma megoldására, de kötelességünk megvédeni a szellemi tulajdonunkba fektetett több milliárd dollárt” – tette hozzá. A felek – a szerződésben foglalt eljárásrend szerint – mediáció révén próbálják meg rendezni a konfliktust.

Az AMD meg van győződve arról, hogy nem követett el szerződésszegést. Az Intel ezzel a figyelmeztetéssel megint csak korlátozni akarja a lehetőségeiket – állította a vállalat vezető jogásza, Harry Wolin a CNET News.com-nak. Az újabb jogi vita arra is jó lehet, hogy elvonja a figyelmet az Intel ellen Európában és az Egyesült Államokban folyó trösztellenes vizsgálatokról – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények