Processzorpiac: 2008 az Intelé volt

Tavaly minden negyedévben nőtt az Intel részesedése a mikroprocesszor-piacon – derül ki az iSuppli piackutató jelentéséből. A decemberrel véget ért trimeszterben a világ legnagyobb chipgyártója árbevétel (tehát nem darabszám) alapján 81,8 százalékos piacrészt mondhatott magáénak, amely 3,4 százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

A növekedéshez hozzájárult az új slágernek számító netbookokban gyakorlatilag egyeduralkodó Atom CPU is. Tavaly ezeknek az elsősorban internetezésre szánt, kis méretű és könnyű mininoteszgépeknek a forgalma 2000 (sic!) százalékkal nőtt, az idén pedig további 68,5 százalékos bővülést várnak a szakértők. „A netbookszegmens számára készített Intel Atom segített, de a részesedés növekedése mégis elsősorban az asztali, notebook- és szerverchipek változatlanul erős kínálatának volt köszönhető” – mondta Matthew Wilkins elemző, utalva arra, hogy az olcsóbb, jellemzően 50 dollár alatti áron kínált Atom inkább a darabszám szerinti részesedést javítja látványosan.

A rivális Advanced Micro Devices (AMD) a tavalyi negyedik negyedévben a mikroprocesszorok forgalmából 10,6 százalékos részesedést tudott kihasítani magának, 3,5 százalékponttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A 2008-as év egészét tekintve árbevétel alapján az Intel 80,5 százalékos, az AMD 12 százalékos részesedést szerzett, a fennmaradó 7,5 százalékon pedig a kisebb gyártók osztoztak. Fontos kiemelni, hogy az iSuppli statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) chipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra is.

„Bár a tavalyi év erőt próbáló volt az AMD számára, a vállalat fontos stratégiai változtatásokat indított el, többek között megszabadult a gyártási tevékenységtől. Az idén, amikor már a 45 nanométeres termékei is elérhetők, jobb versenypozícióban lesz, mint tavaly volt” – magyarázta Wilkins. Aki szerint egyébként a kisebb gyártók helyzete egyre nehezebb lesz.

Azóta történt

Előzmények

  • Kell az Nvidiának a VIA?

    A friss pletykák szerint a kaliforniai vállalat részesedést akar vásárolni tajvani riválisában. Kérdés, hogy miért.

  • Az NVIDIA tényleg fontolgatja a CPU-fejlesztést!

    A vállalat hivatalosan is megerősítette, hogy napirenden van a kérdés. Ha úgy döntenek, két-három éven belül megjelenhet az első x86-os chip.

  • Transmeta: game over!

    Az elmúlt években már nem chiptervezésből, hanem technológialicencelésből élő vállalkozást felvásárolja egy start-up.