Jönnek a DirectX 11-es chipek az AMD-től

Az Advanced Micro Devices még az idén kibocsátja tajvani műhelyéből első DirectX 11 kompatibilis grafikus processzorát – erősítette meg a sajtóértesüléseket Rick Bergman, az AMD termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese. A chipről egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy 40 nm-es gyártási technológiára épül, a cég egyéb információkat egyelőre nem oszt meg a publikummal – viszont mindenképpen arra számít, hogy sikerül maga mögé utasítania a rivális gyártókat.

A DirectX 11 a Windows 7 operációs rendszerben mutatkozik majd be, de elérhető lesz Vistára is. További jó hír a felhasználók számára, hogy kompatibilis lesz a DirectX 10-es és 10.1-es hardverekkel is.

Az új verzió egyik fontos újdonsága, hogy megnyitja az utat a grafikus processzorok nem 3D-s felhasználása előtt is, és így kihasználható lesz a chipek erős párhuzamos feldolgozási képessége. Javítják a többszálú végrehajtás támogatását is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a DirectX-en keresztül jobban kiaknázható lesz a többmagos processzorok ereje. A 3D-s funkciók terén pedig az ATI GPU-iban már jó ideje támogatott tesszelláció az újdonság.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Képtelen a veszteségtől szabadulni az AMD

    Egyedül a grafikus processzorokat tervező üzletág teljesítménye adhat okot bizakodásra. Rendkívül alacsony a nyereséghányad.

  • Ünnepel az AMD

    A mostanában hullámvölgyben járó vállalat az elmúlt 27 évben félmilliárd PC-kompatibilis mikroprocesszort adott el.

  • Beindult a GPU-piac

    A második negyedév rendkívül erős növekedést hozott. Az AMD és az Intel növelte a részesedését az Nvidia és a kisebb gyártók kárára.

Előzmények

  • Tovább gyengélkedik az AMD

    A válság előtt sem ment jól a chipgyártónak, amely folyamatosan meredek veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Rövid távon nem várnak javulást.

  • Megszabadult a chipgyáraitól az AMD

    Ugyanott készülnek majd a vállalat félvezetői, ahol eddig, de már egy szerződéses gyártó keze alatt.

  • Megtorpedózza az AMD terveit az Intel

    A kisebb processzorgyártó a várakozásoknak megfelelően katasztrofális negyedévet zárt. Ráadásul a rivális is elkezdett kekeckedni.